Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Bærekraftig kosthold

Publisert: 06.feb.2019 13:32
Oppdatert: 06.feb.2019 13:33

EAT-rapporten sier at kostholdet skal være bærekraftig og gi oss de næringsstoffene vi trenger. Bærekraftig matproduksjon vil si at vi møter dagens behov uten å ødelegge for kommende generasjoner for å dekke sitt behov. Jordens befolkning var i 2015 på 7,3 milliarder, men vil øke til 9,7 milliarder i 2050. Dagens matforbruk må øke 60 prosent skal jordens befolkning få nok mat, leser vi.

Men det er klimaet som volder mest bekymring i verden. Her i Norge er det husdyrproduksjon i tillegg til havbruk som har fått en sentral rolle. Siden bare tre prosent av vårt landareal her i Norge er dyrkbar mark og kun en tredel av dette er egnet til å dyrke korn, er vi jo avhengig av import. Kua har fått dårlig rykte på seg når det gjelder klima. Men sju av ti norske kyr gir oss både melk og kjøtt og er verdifulle for oss her i fjellandet Norge.

Dyr kan beite på både inn- og utmark og omdanne gress til kjøtt og melk. Norske melkekyr står for kun 1,7 prosent av klimagassutslipp i Norge. Så kua er bra å ha for Norge. Problemet er bare at vi spiser for mye kjøtt. Kjøtt er tradisjon, samvær og hygge, er både festmat og hverdagsmat. 70 millioner dyr slaktes hvert år i Norge, og i tillegg kommer 65.000 tonn importerte kjøttvarer. Landbruket står for 8,7 prosent av norske klimautslipp.

Hvis nordmenn hadde innført en kjøttfri dag i uken, ville det gitt reduserte klimautslipp tilsvarende 360.000 biler. Overflødig protein blir enten omdannet til blodsukker eller lagret til fett. For mye protein i kostholdet gir økt fare for tykktarmkreft og benskjørhet får vi vite. Ved å koke kjøtt, kan en utnytte mer av dyret.

Poteten er verdens tredje viktigste matvare, bare hvete og ris dyrkes i enda større mengder. 75 prosent av Norges settepoteter dyrkes i Hedmark. Vi har ikke nok poteter, og må innføre. Det er Danmark som gir oss mest, men noe får vi også fra Frankrike og Israel. Poteten har reddet verden når det har vært sultkatastrofer. Matimporten til Norge kan få store konsekvenser for bærekraftig norsk produksjon. Vi innfører mais til svine- og kyllingproduksjonen.

Til lakseoppdrett bør en finne noe mer bærekraftig enn soya som vi innfører. Allerede i 2008 var det slik at et jordbruksareal større en 240.000 fotballbaner i hjertet av Brasils skoger ble brukt ene og alene til å fore norske husdyr. Bare to prosent av maten vår kommer fra havet, så vi må spise mer fisk og få stoppet overfiske. Dessverre blir gode matvarer ødelagt ved giftsprøyting og genmodifisering. Hvordan få gjort noe med det?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke