Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Bærekraftig skogbruk
Bedre veier hjelper ikke: Skogeierforbundet har uttalt sin takknemlighet for at 300 millioner bevilges til samferdsel i det nye statsbudsjettet.

Publisert: 19.okt.2018 11:58
Oppdatert: 19.okt.2018 12:27

Miljødirektoratet mener skogbruk er bedre for miljøet enn skogvern, dette fordi det kan senke behovet for ikke-fornybare og miljøskadelige materialer og industrier.

Men det forutsetter at det er bærekraftig og gjort på en skånsom måte. Selv om effektivisering i tømmertransporten senker drivstoffbruk og dermed utslipp, og man produserer mye treverk til markedet, er det ingen garanti for at miljøregnskapet dermed går opp i opp.

Slik skogbruket foregår i dag skjer det en rekke lovbrudd og inngrep i naturen som flere mener burde vært forbudt. Selv Klima- og Miljødepartementet mener at bevilgningen til planting, gjødsling og foredling er bare halvparten av hva som hadde vært nødvendig for å få et betraktelig større opptak av CO2 de neste 100 årene.

Ifølge Global Forest Watch sine satellittbilder skjer det en årlig avskoging på gjennomsnittlig 83 kvadratkilometer i Norge, noe som tilsvarer et utslipp på 2 millioner tonn CO2 hvert år.

Økt effektivitet og høyere produksjon i skogbruket vil føre til økt flatehogst, som er den mest lønnsomme måten å hugge treverk på, men også den mest skadelige.

Ved å hugge store flater ødelegges jordsmonnet, i tillegg til at nyplanting på flatehogstområder fører til mye svakere treverk enn ved plukkhogst, hvor treet får vokse i normaltid.

Gjermund Gjestvang i MDG har snakket mye om markberedning, som er en hyppig brukt metode for å gjøre klar til planting av ny skog.

Ny skog høres vel og bra ut, men markberedning er rett og slett å endevende jorda, slik at alt karbon som er lagret i jordskorpa og tungmetaller siver ut.

Etter dette skal plantingen foregå. Da har man allerede hugget ned gamle trær, som er drastisk mer effektive karbonlager enn nyplanta trær, for så å la de nyplanta trærne gro i 80 år før de kan gjøre nytte.

Avskogingen vil derfor skje raskere enn veksten.

Norge gir svimlende 3,2 milliarder til regnskogsatsning utenlands, men under en halv milliard til forvalting hjemme.

Vi glemmer at borealskogen, eller Taigaen, er verdens største karbonlager, og lagrer mer karbon per kvadratmeter enn regnskogen. Det er jordas viktigste lunger.

Vi i Hedmark har Taigaen utenfor stuevinduet, og hugger den ned for å på papiret redusere oljeindustrien, mens vi egentlig skaper et nytt og potensielt vanskeligere problem.

Bærekraftig skogbruk er en viktig del av miljøkampen, men skogvern burde få en større plass i debatten, og ikke minst i statsbudsjettet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke