15. sep
Dyrehelse: Det er i handlekurven din kampen står.Foto: Trond Lillebo
 
Bakteriekrig i handlekurven
Dyrehelse: Det er du som forbruker som bestemmer hva det skal lønne seg å produsere og selge.

Publisert: 30.mar.2016 04:00
Oppdatert: 30.mar.2016 06:53

Hvert år dør 25 000 europeere av antibiotika resistente bakterier. Nylig viste NRK Brennpunkt at det lønner seg å sløse med antibiotika i matproduksjonen. For norske bønder er hver eneste skandale som avdekkes i internasjonal matindustri er en «god nyhet». Kampen mot antibiotikaresistente bakterier står ikke i fjøset, men i handlekurven din.

La oss være ærlige. Det kan lønne seg å ta snarveier. Det kan lønne seg å ta snarveier i matproduksjonen, i medisinindustrien og i klesbransjen. Hvorfor? Fordi du, som de fleste andre, velger det som er billigst eller framstår som et godt kjøp.

Det er billig å produsere mat av friske dyr og planter. Sykdom er dyrt, og tar tid å behandle. Derfor er det viktig at dyr og planter er friske, og det blir om å gjøre å forhindre at dyrene blir syke.

Det er to måter å forebygge sykdom på. For det første: å forhindre at dyrene utsettes for smitte, og velge dyr som er spesielt motstandsdyktige mot sykdom. Dette er den tids-, kostnads- og kunnskapskrevende metoden norske samvirkebønder har valgt, og som reduserer behovet for antibiotika.

For det andre kan man ta snarveien om å gi dyrene medisiner på forhånd, for å forhindre at de blir syke. Ved å tilsette antibiotika i dyrefôret holder man dyrene friske, men antibiotikabruken fører til at sykdomsbakteriene utvikler resistens. I klartekst betyr det at dersom du blir smittet av en slik bakterie, hjelper ikke det ikke med antibiotika.

Også i norsk matproduksjon brukes det antibiotika, men minst i Europa, ifølge offisiell EU-statistikk. Tyskland bruker om lag 50 ganger mer antibiotika i matproduksjonen enn Norge. En delegasjon fra tyske myndigheter tok turen til Norge for å finne ut hvorfor. Svaret tyskerne fikk var enkelt: Over flere tiår har norske bønder prøvd å bruke så lite antibiotika som mulig, og i stedet prioritert å holde dyrene friske. Norge er verdensledende på avl av gris og storfe, og en rekke sykdommer er utryddet. Verken norske samvirkebønder eller landbrukspolitikere har latt seg friste til å ta snarveier i jakten på billig mat.

I tillegg til bondens praksis og strengt regelverk har bruksstruktur betydning for antibiotikabruk og smitte. I en undersøkelse fra EUs matsikkerhetsorgan fant man i 2010 at risikoen for MRSA-smitte hos gris var størst ved de største brukene. Ifølge professor Henning Sørum ved Norges veterinærhøgskole skal man ikke lenger enn til Danmark før MRSA-problemet er «så stort at det nesten er uoverkommelig å få kontroll over det».

Bærekraftig utvikling er umulig hvis det er lønnsomt å produsere og selge mat, medisiner og klær som forurenser miljøet, utnytter arbeidstakere eller svekker helsen til dyr og mennesker. Samtidig er det uansvarlig og banalt å peke på forbrukernes idealisme eller dårlige samvittighet som virkemiddel for å luke ut de verste produktene. Politikere som tror at informasjon og merking alene kan skape det perfekte markedet og den perfekte konkurransen – er i beste fall naive.

Debatten om antibiotikaresistens bør handle om hva slags konkurranse vi ønsker nasjonalt og internasjonalt. Et velfungerende marked er et godt regulert marked. Kapitalen må reguleres til de bærekraftige forretningsmodellene. Markedskreftene må settes i arbeid for å nå de samfunnsmessige målene vi har satt oss, og det krever internasjonalt samarbeid. Vårt nasjonale regelverk er rimelig bra, men internasjonale handelsavtaler er ikke rigget for å håndtere antibiotikaresistens eller klimautfordringer.

Bønder er langsiktige eiere og stapper ikke dyr med hormoner. Norske bønder er en betydelig eier av norsk matindustri. Langsiktige eiere som i 100 år har tenkt langsiktig. Den som tenker langsiktig skjønner at man ikke skal fôre dyr med medisiner eller stappe dem fulle av hormoner. Hvem skjønner ikke det egentlig? Spørsmålet som må stilles er om det er riktig at mat produsert med overdreven bruk av medisiner, dårlig dyrevelferd og stort klimaavtrykk skal selges billigere enn produkter som ikke har påført samfunnet merkostnader i form svekket helse både for klima, dyr og mennesker.

Men i kampen om en plass i handlekurven din møtes produkter som er produsert på ulike måter. Inntil videre pågår krigen mot antibiotikaresistens i din handlekurv. Det er du som er ballets dronning. Det er du som forbruker som velger hva det skal lønne seg å produsere og selge. Og du velger for dyrene, for bonden og for planeten samtidig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke