16. sep
TOG: Jernbanedebatten fortsetter. FOTO: ELI J. HAUGEN
 
Bane Nor og byutvikling

Publisert: 10.apr.2017 18:45
Oppdatert: 10.apr.2017 18:48

7. februar 2015 skrev redaktør Carsten Bleness følgende i en artikkel i HA: «Både Aarset og regiondirektør Haugen poengterer at det er Hamar kommune som selv må stå for byutviklingen.» Det har vi dessverre sett lite til i praksis med tanke på det jerngrepet på byutviklingen JBV/ROM eiendom og senere Bane Nor har forsøkt å feste i Hamars strandsone.

Kravet om fortetting og bygging av høye blokker oppå en allerede høy kulvert kan ikke ses som noe annet enn akkurat det, og man kan fort spekulere i om eiendomsutvikling er den underliggende bakgrunnen for deres tvihold på trasé vest som anbefalt trasé, på stadig tynnere grunnlag. I senere tid har nettverket «Nå eller aldri/Folkeaksjonen for jernbanefri strandsone» kommet med nye avsløringer som støtter opp under dette, sist en sak med overskriften «Bløffen i Åkersvika».

Ytterligere støtte til disse mistankene kan man finne i fagtidsskriftet Arkitektnytts utg.03/2017 hvor det er en artikkel med tittelen «Alle spor fører til Rom Eiendom». Den innledes med følgende, sitat: «Jernbanen har ført an i utviklingen av en rekke norske byer og tettsteder de siste hundre årene. I dag bruker Rom Eiendom sin posisjon til å utvikle kommersielle prosjekt og kjøre over lokale myndigheter og innbyggere på veien.»

Siden 1.januar 2017 har Jernbaneverket og Rom Eiendom vært slått sammen til et selskap med navnet «Bane Nor». Hvorfor har et statseid jernbaneselskap mest mulig inntjening på tomtene de disponerer og delvis eier som sitt aller høyeste mål? Er dette byutvikling til beste for byer og tettsteder jernbaneskinnene deres går gjennom?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke