hacklink
18. sep
 
Bare vinnerne skal med

Publisert: 28.aug.2017 22:33
Oppdatert: 28.aug.2017 23:04

I 1813 fikk vi vårt første universitet. De tok slagordet «Med kunnskap skal landet bygges». Deres virksomhet betydde mye for landets utvikling, også fordi de fikk hjelp og støtte av aviser og et NRK, som så det som sin oppgave å drive med folkeopplysning.

Nå er den epoken for lengst over, ikke minst fordi høyrekreftene samlet seg om å slippe til flest mulig konkurrenter til NRK, for å lage mer «mangfold» i eteren. Resultatet er at folkeopplysningsvirksomheten ble sterkt skadelidende. Nå er det såpeoperaer, ondskapsfull humor, Big Brother, Farmen og andre programmer der folk stemmes ut, som er gjennomgangsmelodien.

La meg få nevne et eksempel: det er skrevet et helt bibliotek om vår tids største problem, miljø- og klimatrusselen, men man er nødt til å lese engelsk for å kunne lese noe av det. Forlagene vet inderlig godt at dette ikke er noen salgsvare i Norge. Her har fordummingen gått altfor langt til at folk gidder å bry seg om slike saker.

Høyresiden har vunnet kampen om folks oppmerksomhet, og dermed bidratt til å fordumme folk. Det er frekt gjort når høyresiden framstiller seg som de mest skolevennlige. De ønsker ikke en skole der «alle skal med», men en utsilingsmekanisme, der bare de mest vellykkede skal bety noe. Det er god grunn til å tro at det samme også gjelder andre samfunnsinstitusjoner. Det er derfor de hevder at forskjeller er av det gode, og – verst av alt – at ønsket om økonomisk og sosial utjamning bare skyldes misunnelse.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke