Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Barn og fattigdom

Publisert: 20.des.2017 12:02
Oppdatert: 20.des.2017 12:13

Det trist å lese om barn og familier som lever i fattigdom og som ikke har råd til en julefeiring på lik linje med det store flertallets – dette til tross for at vi bor i et av verdens rikeste land. Problemet er nærmere oss enn vi kanskje tror og liker. Det er nok å vise til oppslag som har vært i Hamar Arbeiderblad og Ringsaker Blad siste tida. Frivillige lag og foreninger har satt i gang innsamling av julegaver til barna, og det er prisverdig. Behovet er stort.

Høsten 2017 publiserte NAV en rapport kalt «Fattigdom og levekår i Norge». Den sier at andelen fattige i befolkningen har økt fra 7,7 prosent til 9,3 prosent i perioden 2011 – 2015. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet la fram sin oppvekstrapport i 2017, og den viser at hvert tiende barn i Norge lever i relativ fattigdom. Dette utgjør 100.000 barn – et skremmende høyt tall! Statistisk Sentralbyrå viser til de samme tallene. Dette er barn som ikke får oppleve ei jul, med gaver, mat og opplevelser, slik som klassekameratene og vennene får oppleve det.

Svekkelse av bostøtten er en av de viktigste årsakene til at fattigdommen har økt her i landet. 16.000 færre fikk bostøtte i 2016 enn i 2011, til tross for at gjennomsnittlige årlige boutgifter har økt med 18.000 kr i denne perioden. Det er behov for å oppjustere inntektsgrensene slik at de favner de uføretrygdede som tidligere fikk støtte; men dette er ikke nok! Regelverket som styrer tildeling av bostøtte, må få en skikkelig gjennomgang. I dag er det nesten umulig å få støtte til boutgifter.

Fattigdom kan få store konsekvenser for familien, og spesielt de barna det gjelder. Akkurat nå er det selvfølgelig naturlig å sette et fokus på årets julefeiring, men opplevelsen av å være fattige, er der – hele året igjennom. Familien har ikke råd til å la barna delta på aktiviteter på linje med andre, de føler seg sosialt utestengt, selvbildet blir dårlig, de opplever en håpløshet og drømmer for framtida blir fraværende.

Som voksne blir de syke, de kommer seg ikke inn på arbeidsmarkedet og de «havner på trygd» - noe som kanskje kunne vært unngått om oppvekstvilkårene hadde vært annerledes. – Slik kan det gå.

Det finnes ingen enkel oppskrift når det gjelder fattigdomsbekjempelse, men ett sted må en begynne, og som et «strakstiltak» kan vi i hvert fall bidra med julegaver til de som trenger det. Ansvarlige myndigheter bør snarest ta for seg ordningen med bostøtte og se på regelverket som styrer tildelingen. - Bostøtten som sosialpolitisk virkemiddel, er ikke lenger det den burde være!

Medlem Veterangruppa i Hedmark Arbeiderparti

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke