16. sep
Familie: Kjernefamilien - er det utrydningstruet?Foto: Frank May, NTB scanpix
 
Barnas beste?
Det er alltid litt ekstra spennende når den tunge kolossen daler ned fra himmelen.

Publisert: 06.feb.2017 16:51
Oppdatert: 06.feb.2017 16:55

Tingesten som vitenskapen spådde aldri ville kunne fly fordi den var tyngre enn luft. Stille smyger den seg ned gjennom skylaget. Der får vi et glimt av moder jord, vi er snart hjemme. Himmelen har åpnet seg og vi går inn for landing i Edens hage.

Minnene fra turen i føderasjonen Damanhur i Italia kommer tilbake. Et opphold i et lite samfunn med mennesker i alle aldre fra mange land. Med egne barnehager, skoleundervisning, egen myntenhet. Kurs og opplæring. Forskning på planter og trær m.m. Dyrket økologisk mat. Da barna ble litt større fikk de anledning til å flytte inn i eget hus hvor de hadde sine plikter og fikk en myk overgang til de voksnes verden. Senere fikk de velge om de ville tilbake til sine familier.

Jeg så smilende, glade mennesker som oste av varme og medmenneskelighet. Det var ikke etter smilekurs, men ekte uforbeholden kjærlighet. Denne kjærligheten var ikke bare til menneskene, men alt omkring oss.

Det var nesten ikke til å tro de ferdighetene disse menneskene opparbeidet blant annet ved bygging av de underjordiske «Templene» påbegynt på 1990-tallet. Det er fantastiske utsmykninger i rom på rom hogget ut i fjellet ned til 75 meter under bakken. Ikke et malerie, ikke et pennestrøk uten at det lå en hensikt bak.

Vel hjemme igjen hører vi om tilstanden i Det norske hus. Fortvilte familier som blir revet fra hverandre, mister det kjæreste de har, mange ganger uten en forståelig grunn. Det er den norske modellen og vår måte å vise kjærlighet på – omsorgsovertagelse. Vi blir forsikret om at det er til barnas beste, fordi vi har kommet mye lengre enn noen annen nasjon.

I Damanhur ser man helheten i Universet. Vi i Norge klarer ikke engang å se helheten i en familie. Kjernefamilien er for enkelte maktmennesker blitt en fare som må ryddes av veien. Skal vi føde barn og oppdra dem som en naturlig del av et sunt og godt familieliv eller er barna også blitt et salgsobjekt? Egeninteresse og store pengesummer kan resultere i subjektive notater, meningsløse diagnoser med omplassering som resultat

Moralske og etiske regler ser ikke lenger ut til å eksistere. Lovverket gjelder nok ikke for oss alle. Mange advokater og andre fagfolk deler sin bekymring for situasjonen. Hvor mye selvbestemmelse skal vi akseptere å miste?

Ser vi litt på vår nære forhistore er det skremmende å se gammelt tankegods i ny drakt. Jeg håper vi slipper erstatningssaker i fremtiden. Ikke for pengenes skyld, for de har vi tydeligvis for mye av, men for de traumer som blir påført barn, foreldre og øvrige familier. Skader som dessverre er uopprettelige. Vi må få barne vernet, ikke barne fjernet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke