15. sep
Barnehage: Bruk av digital tavle for å utvikle barnas språkferdigheter. Bati Tamiru og Hanna Wiborg Bolstad er ivrige brukere instruert av fagleder Elisabeth Nordstrøm Jensen.
Foto: Aleksander Andersen, NTB scanpix
 
Barnas utdanning starter i barnehagen
Fire spørsmål til lokalpolitikerne foran kommunevalget hva de vil gjøre for barnehagen.

Når sommeren nå er på hell har mange små barn sine aller første dager i barnehage. På landsbasis er det årlig mer enn 40.000 ettåringer som begynner i barnehage, og her i Hedmark har ca 1.500 ettåringer tatt fatt på barnehagelivet.

Barnehagen skal være et trygt sted å være, der barna trives og har gode dager. Barna skal leke og de skal få venner. De skal bli sett og forstått av de voksne. Aktivitetene i barnehagen skal være morsomme og utviklende, og barna skal lære masse om verden og om seg selv mens de leker. De skal klatre, synge, bygge og mestre stadig nye ting.

Barn som har gått i gode barnehager klarer seg bedre på skolen når de kommer dit. Det viser flere studier. Barna får et solid grunnlag for videre utvikling og læring. Og minst like viktig: Barn som går i gode barnehager får mange positive opplevelser der og da, mens de er små. Dette handler jo ikke bare om hva barna skal få til senere i livet, men om livet de lever når de er to eller fire år gamle.

Veldig mange barnehager i Norge er gode barnehager. Dessverre finnes det også en del barnehager som ikke er alt det de skal være, barnehager som ikke klarer å gi barna det tilbudet som barnehageloven sier at de har krav på.

I gjennomsnitt er bare én av tre ansatte i norske barnehager en barnehagelærer. Det er alt for lite, når vi vet at lærerne er nøkkelen til gode barnehager. Ingen ville godtatt det om flertallet av de ansatte i skolen ikke var lærere. Barnehagelærere har høyere utdanning rettet spesielt mot barnehagebarn. De kan læring på barnehagevis. De vet hvordan de kan legge til rette for den gode leken og hjelpe barna med å bli trygge. De kan sette inn ekstra tiltak når noen trenger det.

Utdanningsforbundet mener at minst annenhver ansatte i hver barnehage må ha utdanning som barnehagelærer. Å endre dette i loven, slik at pedagognormen styrkes, vil være det viktigste politikerne kan gjøre for å bedre kvaliteten i landets barnehager. En forutsetning må selvfølgelig være at den generelle bemanningen er god, men der er det forbedringer på vei. Stortinget skal innføre en bemanningsnorm senest i 2020.

Foran stortingsvalget i 2013 lovte Høyre, Venstre, KrF, Rødt, SV og Ap at de ville jobbe for å få flere ansatte med pedagogisk utdannelse til barnehagen. I praksis er det kommunene som skal følge opp barnehagepolitikken og sørge for at det er god kvalitet i barnehagen. Nå, foran høstens kommunevalg, er det tid for å spørre lokalpolitikerne hva de vil gjøre for barnehagen.

∙ Hvordan vil de styrke kvaliteten?

∙ Vil de stille strengere krav til kunnskap og kompetanse blant de ansatte?

∙ Hva vil de ulike partiene gjøre for å gi barna flere barnehagelærere?

∙ Hva vil politikerne i Hedmark gjøre for at barna skal få en god start på sin utdanning?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke