17. sep
Fattig: Nedslående resultater om barnefattigdom i Hamar.Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix
 
Barndommen er her og nå
Andelen barn i lavinntektshusholdninger har økt i Hamar kommune, og Kontrollutvalget i kommunen har ønsket å se på hva Hamar kommune gjør for å redusere barnefattigdom.

Publisert: 03.okt.2017 14:14
Oppdatert: 03.okt.2017 14:28

Det har utledet i en rapport fra Hedmark Revisjon IKS, med nedslående resultater. Rapporten konkluderer med at lite tyder på at Hamar kommune oppnår sine målsettinger med hensyn til å forebygge barnefattigdom.

Det er flere årsaker til at andelen barn i lavinntektshusholdninger har økt (flere enslige forsørgere med barn, økt innvandring mm.), men den viktigste årsaken til lavinntekt er manglende yrkesdeltakelse. Virkemidler som gjør at flere kommer i arbeid er og blir det sentrale i arbeidet for å redusere omfanget av barnefattigdom. Uansett er det en del forhold som må tas tak i umiddelbart i Hamar.

Regjeringen deler i år til sammen ut 193 millioner kroner gjennom Nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom, hvorav Hamar kommunes enheter og frivillige organisasjoner har mottatt 1,9 millioner. I tillegg har regjeringen etablert ordninger for lavinntektsfamilier som rimeligere barnehageplass og gratis kjernetid i barnehagen for barn over tre år. Hamar kommune har et mangfoldig tilbud til barn og unge i kommunen. Revisjonens anbefaling er at Hamar kommune bør etablere indikatorer som viser resultater og retning knyttet til tiltakskjeden, da statistikken viser at innsatsen ikke når alle den burde nå, spesielt barn i lavinntektsfamilier. Hamar Høyre er opptatt av at vi trenger kunnskap om hvilke tiltak som er gode, så vi kan gjøre en prioritering av hvilke tiltak vi skal fortsette med, hvilke som kan slås sammen og hvilke vi kanskje bør avvikle.

Konsekvensene av barnefattigdom er blant annet manglende deltakelse på sosiale arenaer som i et lengre perspektiv kan ha negativ innvirkning både på skoleprestasjoner, helsefremmende aktiviteter og psykisk helse. Det er derfor viktig å finne tiltak som ivaretar disse sammenhengene. Kommunale virkemidler må bli synlige for at tiltakene skal bli tatt i bruk på en god måte. Hva om hver og en av oss foreldre ser oss rundt når vi står på sidelinjen på idretts- og kulturarenaer og spør oss selv, hvilke barn i klassen er ikke med? Kanskje de aldri har vært med? Er det noe jeg kan gjøre?

NAV Hamar får nå et overordnet ansvar for å samle en oversikt over barnefamilier som trenger økonomisk hjelp. Det skal også opprettes en familiekoordinatorstilling som vil ha en nøkkelrolle for å sikre samordning av tiltak på tvers. Dette er viktige grep. Men vi kan ikke vente, vi har allerede en tiltakskjede og den må rettes mot de som trenger det mest. Målet er å bedre hverdagen for barn og unge. Barndommen er her og nå.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke