17. sep
 
Barnefotball – fortjener barna et bedre idrettstilbud?
Hva med idretten? Fotballen? Drukner kompetansen i endeløs frivillighet?

Publisert: 27.sep.2016 11:29
Oppdatert: 27.sep.2016 17:03

Nå er de i gang igjen. Etter å ha ledet 0-1 etter seks minutter borte mot Ukraina i den første kampen i kvalifiseringen til verdensmesterskapet i Russland i 2018 ble det dog 1-1 til slutt. Går vi om lag tre måned tilbake i tid, så har Island akkurat slått England. Hvordan er det mulig at Island, med om lag 60 registrerte fotballklubber, slår England i Europamesterskapet i fotball?

På Island går barna på skolen helt til klokka 16.00. Galskap, tenker du. Fra klokka 14.30 til klokka 16.00 trener de. Høyt utdannede trenere er ansatt i skoleverket for å gjennomføre disse treningene. Klokka 16.00 er elevene ferdig med skole og trening. De har fritid til å gjøre som de vil. Hva gjør de? De trener mer! På løkka. I hallen. Repetere bevegelser. Automatisere. Le. Konkurrere. Mestre det neste. Ball. Ball. Ball.

På den beste banen på treningsfeltet gjør den lønnede hovedtreneren for a-laget i 5. divisjon seg klar til trening. Breddetreneren som trener en gjeng med til dels umotivert voksne tjener et betydelig antall tusenlapper i året på jobben har gjør. I mens gjør en utslitt forelder, som akkurat har rukket å halvtygge et par tørre kyllinglår, seg klar til økt med klubbens 8-åringer. Han har ett nett med baller. I ballnettet ligger det sju baller. Fire av ballene han fikk for to år siden er ødelagte for lenge siden. For at de i hvert fall skal ha én ball per par på laget, kjøpte han to nye for egen lomme før årets sesong.

I fotball-Norge snakkes det i store ord om at kompetanse må settes inn i den motoriske gullalderen (8-11 år). Forskning sier det er riktig. NFFs handlingsplan 2016-2019 sier det samme, men er det noen som i realiteten er innstilt på å handle? Jeg tror det. Mange norske klubber er i gang, og foresatte er villig til å betale for kvalitet. For kompetanse.

Sangtimer koster. Instrumentlærer koster. Foreldrene punger ut. Så hva med idretten? Fotballen? Drukner kompetansen i endeløs frivillighet? Misforstå meg rett, jeg er en stor beundrer av alle som bruker sin egen tid og krefter for å skape aktivitetstilbud for barn. Ære være alle disse, ingen nevnt, ingen glemt! Barnefotballen trenger alle bidragsytere og vil i all hovedsak driftes av frivillighet, men kan det krydres med kompetente, lønnede trenere med forutsetninger på et helt annet nivå enn en forelder?

Dette handler ikke utelukkende om å skape enere, å dyrke frem den neste Ole Gunnar Solskjær. Det handler om aktivitetsglede. Det handler om differensiering på tvers av alder. Det handler om delingskultur og samarbeid. Om mestring og utfordringer – for alle. Det handler om flest mulig – lengst mulig – best mulig. Vil en 14-åring som har hatt kvalitetsgode fotballtreninger siden han var seks år ha større sjans for å opprettholde aktiviteten gjennom ungdomsårene, og samtidig hindres fra å tilegne seg en inaktiv livsstil? Ja, jeg tror det.  Vil en 20-åring som har hatt kvalitetsgode fotballtreninger siden han var seks år ha større sjans for å bli landslagsspiller i fotball? Ja, jeg tror det. Jeg tror på kompetanseheving i barnefotballen, og vi begynner nå!

Søndag inviterer vi til kostnadsfri kompetansehevingssamling for alle ledere, trenere og foresatte i barnefotballen i Idrettsparken i Moelv. Velkommen! 

 

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Artikkelforfatter: Emil Brotangen
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke