16. sep
ØKONOMI: Barnetrygden er med og utjevner forskjeller.Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix
 
Barnetrygd gir mindre forskjeller
150 år etter Katti Anker Møller ble født er det på tide å sørge for at de fattigste barna også får barnetrygd.

Den Hamar-fødte kvinnesakskvinnen kjempet frem «mødrelønn», forløperen til barnetrygden, for over 100 år siden.

I dag skal barnetrygden være noe alle som har unger får. Alle barn behandles likt. Det er et gode og det utjevner forskjellene i landet, fordi de rikeste betaler mer skatt enn de som har minst.

Men dette gjelder ikke barna i de fattigste familiene. Nesten 100.000 barn bor nå i fattige familier. Økt barnetrygd vil være et viktig bidrag til å redusere barnefattigdommen. Samtidig er det sånn at veldig mange kommuner trekker fra barnetrygden når sosialhjelp skal beregnes. Dermed straffes den som har minst økonomisk for å ha fått barnetrygd. Det er en urettferdighet vi må rydde opp i.

LES OGSÅ: Katti Anker Møller fra Hamar endret Norge

SV har foreslått å forby kommunene å trekke barnetrygden fra sosialhjelp, fordi vi mener at de fattigste skal ha det litt bedre. Likevel er det mange kommuner som synes at de som allerede har minst skal ha mindre.

Sånn er det også i Hamar, Ringsaker og Stange. Derfor utfordrer vi i SV alle de andre partiene i kommunestyrene på Hedmarken til å være med på vårt forslag om å forby at de fattigste skal bli enda fattigere fordi kommunen stikker av med barnetrygden deres.

Totalt opplevde 417 barn i Hamar at familien fikk avkortet sosialhjelpen fordi barnetrygd ble regnet som inntekt. I Ringsaker gjelder dette 564 barn og i Stange gjelder det 229 barn. Det er 1.210 for mange.

Barn som vokser opp i fattigdom har større risiko enn andre for å falle utenfor. Mange barn har ikke mulighet til å delta på de samme aktivitetene som sine klassekamerater. De har større sannsynlighet for å bo trangt, for å slite på skolen og for ikke ha råd til være med på fritidsaktiviteter. Dette er ikke bare et problem for barna og deres familier, men for hele samfunnet.

Statistisk sentralbyrå har beregnet at om barnetrygden hadde blitt økt i takt med prisstigningen de siste 20 årene, ville nesten 20.000 færre barn bodd i en fattig husholdning. SV vil styrke barnetrygden for alle.

På dagen 150 år etter at Katti Anker Møller ble født vil derfor SV i Hamar, Ringsaker og Stange sørge for at de aller fattigste også får barnetrygden sin. Det har de nemlig rett på!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke