buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Original bildetekst: Stortorget, skisse som viser torgopprusting etter bearbeiding.
 
Bassenget på torget
STORTORGET: Det er mye fint man kan si om det som har skjedd i Hamar de siste årene, men det får bli en annen gang.

0
Publisert: 23.jul.2015 04:00
Oppdatert: 23.jul.2015 06:48

Men mye av det fine overskygges av de mange kommunale feilgrepene. Ett av dem er ombyggingen av Stortorget. Det er kommunens egen arealplanavdeling som har stått for planleggingen og gjennomføringen av ombyggingen, og kommunestyret har applaudert.

Prosessen startet i 2010. Da utlyste arealplanavdelingen en internasjonal konkurranse om et kunstverk på Stortorget, og firmaet Ecosistema Urbano fra Madrid vant konkurransen sammen med kunstneren Lluis Sabadell Artiga. Prosjektet fikk navnet «Dreamhamar» (Drømme

Hamar).

Det var altså bestilt et fysisk kunstverk som vi skulle kunne se og ta på, men dette endret arealplanavdelingen undervegs. Kunsten i prosjektet ble omdefinert til å være «utformingen av den kreative medvirkningsfasen og det sosiale samspillet som medvirkningen skaper». Dette retoriske vrøvlet gikk faktisk byens folkevalgte god for. Det ble ikke noe av kunstverket på Stortorget, og kunstneren Artiga forsvant ut av prosjektet.

Det ble i stedet en «medvirkningsprosess», og mange tusen Hamar-borgere, voksne, barn og skoleklasser, deltok. De planla og tegnet, og det var til tider stor begeistring, nærmest hallelujastemning. Og arealplanavdelingen slo seg på brystet og presenterte medvirknings-prosjektet på utstillingen «Arkitekturimport» i Nasjonalmuseet i Oslo. De solte seg i glansen av prosjektet – så lenge det varte.

Det varte ikke lenge. Det ble bare tull. Fint lite av det som kom ut av medvirkningsprosessen, er gjennomført, og Ecosistema Urbano meldte seg fortørnet ut av prosjektet. Et prestisjenederlag for kommunen. Det eneste elementet som kom til utførelse, var bassenget med fontenen og den sosiale ringen. Et lykkegrep hvis man hadde fullført det etter planen, men det har gått i dass det også.

Vi vet hvordan det gikk. Fontenen, bassenget og den sosiale ringen er anlagt, men ikke slik som foreslått i medvirkningsprosessen. I dag er det riktignok litt vann i bassenget, men bare en liten skvett, og fontenespruten er ynkelig. Vi var forespeilet et vakkert vannspeil i et fullt basseng og en spektakulær, ledbelyst fontenesprut.

Hva er det egentlig med Hamar kommune?

Kommunen inviterer til medvirkning, men tar ikke folk på alvor når det kommer til utførelsen. Kommunen har nå i ettertid omdefinert bassenget til å være et «nedslagsfelt for fontenespruten». De påstår at det aldri har vært meningen at det skal være et basseng for vannlek. Men barn leker likevel i vannpytten, men de minste ville more seg mer hvis det hadde vært vann i hele bassenget; det er ikke alle som våger seg under vannspruten. Kan vi være sikker på at vannet ikke er forurenset av tarmbakterier?

Ifølge ordføreren skulle bassenget være Hamars svar på «Spikersuppa i Oslo». Slik er det ikke i dag. Byen trenger en handlekraftig rådmann til å holde styr på administrasjonen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat