hacklink
18. sep
Basseng: Brumunddal med fem års levetid.FOTO: JO KJETIL HEGGELUND
 
Bassengstruktur og pengebruk
Vi har nå to skolebasseng i drift, Brumunddal med levetid på ytterligere fem år, og Furnes på ti år.

0
Publisert: 17.mar.2015 04:00
Oppdatert: 17.mar.2015 04:00

Det er vedtatt bygging av basseng på 25x12,5 meter pluss et varmtvannsbasseng i på 12,5x8,5 meter i Moelv til ca 120 millioner som åpnes i 2017. Den som trodde at satsing på svømmeanlegg skulle skje i Moelv gjorde store øyne da nyhetene om kommunens store planer for svømmeanlegg i Brumunddal ble offentliggjort.

Det foreslås at Brumunddal får et anlegg likt Moelv pluss et konkurransebasseng med tribuner og «dopingrom». Det ønskes en privat part som utbygger, slik at kommunen vil være leietager og samtidig driftsansvarlig. Det blir en miks av kommunen og utbyggers ønsker, kommunen taper råderett, og det er problematisk pga mulighet for samarbeidsproblemer og konkurs. Det beskrives en svært lang leieavtale, og det peker på at det vil være billigere å eie. Det finnes ingen utbygger som rabattert husleie til mindre enn kostnadene ved å bygge og eie et eget nøkternt anlegg.

Et godt eksempel på problematikken rundt eie kontra leie er kommunens planer om å leie et modulbygg til 15 millioner som skole i Næroset. Nedbetaling av et lån med 4 prosent rente vil etter 15 år koste akkurat like mye som stipulert leie. Ved leie vil en da sitte igjen med null og niks, mens en ved å eie sitter igjen med et bygg som etter prisoppgang fremdeles er verdt minst 15 millioner, og som problemfritt kan brukes i minst nye 30 år.

Ønsket lokalisering og utbygger for basseng er uklart. Det som er klart er at kommunen er tilbudt å bygge eget anlegg på Sveum. Ei perfekt gratis tomt i et idrettsmiljø, ferdig planert og med gangavstand til tre skoler. Her kan det bygges med et varmt basseng og et svømmebasseng som i Moelv. Begge byer bør få basseng på 25x15,5 meter, god nok treningsbasseng som sammen med varmebasseng vil firedoble dagens bassengareal begge plasser. Ankerskogen dekker svømmeopplæring for elleve skoler i ett 25 meter basseng.

Hamar svømmeklubb og har stor kapasitet og kvalitet til å dekke konkurransesvømming 10 minutter unna. Ankerskogen har kun to store mesterskap i året. Ellers er det bare klubbmesterskap som avvikles i vanlig treningstid samtidig med allmen bruk. Leder i Gjøvik svømmeklubb mener det er galskap å etablere konkurranseanlegg i Brumunddal, så tett på suverene Ankerskogen. Å konkurrere på kvalitet og tilbud er umulig, og det vil være et kroneksempel på dårlig by- og kommunesamarbeid.

Et slik anlegg i Brumunddal er ødsling med penger, og et svik mot de som mangler skoler, gymsal og basseng i kommunen. Det må investeres i by og bygder nord for Brumunddal nå. Bassengene i sør har fem år igjen. Slutt å bruke skattepenga våre som et ledd i valgkampen der det finnes flest stemmer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke