hacklink
17. sep
 
Bayer + Monsanto = sant
Global matforsyning

Publisert: 30.mai.2016 04:00
Oppdatert: 30.mai.2016 09:58

Et skritt videre på veien mot global makt over matforsyningen.

Nyheten var bare presentert som en avisnotis fra Nynorsk Pressekontor nå nylig: «Den tyske farmasi- og kjemikaliekjempen Bayer har lagt inn eit bod på 516 milliarder kroner for den amerikanske landbruksgiganten Monsanto. Ei eventuell samanslåing av dei to selskapa vil skape ein global gigant innan område som gjødsel, frø og genetisk modifiserte planter»,

Nå vet vi at allerede i dag er Monsanto en gigantisk geopolitisk maktfaktor innenfor landbruk og agribusiness. Budet på 516 milliarder forteller om økonomiske – og dermed politiske – muskler i begge selskapa: Direkte makt over landbruket og derfor også over verdenspolitikken. Selskapene kalkulerer kynisk med framtidig matmangel og vil sikre seg mest monopol over så vel produksjon som distribusjon. Målet er ensidig å maksimere profitt.

Vi hedmarkinger har ansvar for landbruksressurser som i norsk sammenheng både er store og viktige. Så lenge det varer. Derfor burde meldinga om Bayers frieri til Monsanto både skremme oss og framfor alt mane til vern av matjorda vår, både fysisk og politisk. Før Bayer-Monsanto overtar. Så fort som utviklingen går nå, kan det skje i løpet av få tiår. Spørsmålet burde i det minste være verd seriøs diskusjon om strategier for framtida.

HA burde se sitt ansvar her. Fag-journalistisk vet jo redaksjonen at jo mindre oppmerksomhet maktmennesker får, i dette tilfelle styrene i den globale agribusinessen, desto lettere er det for dem å nå sine mål.

Men kanskje vi foretrekker å bli s  menn, alle i hop, på gri-kapitalens betingelser?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke