hacklink
17. sep
 
Bedre helse og trivsel? Nei!

0
Publisert: 23.jun.2015 04:00
Oppdatert: 23.jun.2015 07:14

Sammenslåingsdebattene dominerer nyhetsbildet. Motivasjonen er økt effektivitet og økonomisk gevinst som hypotetisk sett kan tas ut og brukes til andre verdige formål. Gjennom «stordriftsfordeler» som mer effektiv kommunikasjon, raskere saksbehandling, enklere beslutninger, standardiserte prosedyrer og regelverk spares tid og penger.

Målet om spart tid og penger skaper en positiv visjon om forbedret drift, mindre «sommel og tull», mer penger og tid å bruke til andre gode formål og rekreasjon, mens det i realiteten er det motsatte vi bør frykte er i ferd med å skje.

Et samfunn som allerede nå frembringer mer og mer belastningslidelser og stressrelaterte sykdommer på kropp og sjel later til å tro at mer effektivisering og standardisering er en del av løsningen. Mer og mer tyder på at dette snarere er en stor del av selve problemet. Den oppsparte tiden vi vinner gjennom stordrift og effektivisering går ikke til ro og avslapning, men øker jaget i en selvforsterkende spiral. Vi tidsbudsjetterer strammere; 15 minutter innspart reisetid til Oslo på grunn av bedre vei gjør at møtet vi skal på nå kan berammes tidligere. Dette igjen legger til rette for ytterligere økt effektivisering.

Er det realistisk å tro at effektiviseringen, stordriftsfordelene og penger spart omsettes i bedre helse og trivsel for innbyggerne? Svaret er dessverre nei.

Mye organisasjonsteori peker på at de ulemper små enheter kan ha mht økonomiske marginer, oppveies av andre fordeler; Mindre enheter gir større grad av lokal involvering, mer opplevd mening i arbeidet gjennom mer nærhet til der beslutningene gjøres, bedre miljø og trivsel, kortere avstander som gir enklere kommunikasjon, mer handlingsrom for kreativitet og løsninger som er tilpasset for brukere og brukergrupper, små arbeidsmiljøer. En rent psykologisk følelse av å ha betydning og medvirkning.

Store organisajoner krever store posedurale løsninger som ikke passer for alle, men som alle må etterleve. Gjenomsnittlig skostørrelse for menn er 43, men størrelse 43 passer ikke for alle menn.

Det er også uklart hvor klokt pengene vi sparer på effektiviseringen anvendes. Økt materiell velferd er blitt et omstridt mål. Undersøkelser viser at tidligere slekter ikke var mindre lykkelige enn oss, og at Norge - som det rikeste land i verden - langt i fra har de lykkeligste innbyggerne.

MDG har ikke lenger tro på at profittoptimalisering og økonomisk vekst kan løse våre utfordringer og har som det eneste politiske partiet programfestet at vi ikke ønsker økonomisk vekst. MDG er prinsippielt skeptisk til sammenslåinger av enheter når dette hovedsaklig begrunnes i hensynet til effektivisering og økonomi. Når det gjelder sammenslåinger som er begrunnet i hensynet til folks livsutfoldelse og livskvalitet, da er vi med.

styremedlem i Hamar MDG

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke