hacklink
18. sep
Naturfag: Utforskende undervisning.Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
 
Bedre undervisning i naturfag
Naturfag: Elevene lærer bedre ved å forske og finne svarene selv, skriver Merethe Frøyland.

Publisert: 04.okt.2017 12:16
Oppdatert: 04.okt.2017 12:41

De internasjonale undersøkelsene PISA og TIMSS viser at norske elever skårer omtrent midt på treet i naturfag, sammenlignet med land vi liker å sammenligne oss med. Siden 2003 har alle regjeringer, uavhengig av fargesjattering, satset på realfag i skolen.

Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo er et av tiltakene for å bedre naturfagundervisningen. Vi baserer arbeidet vårt på egen og internasjonal forskning. Ressursene vi utvikler, er utarbeidet i samarbeid med lærere og prøvd ut i undervisningssituasjonen.

Naturfagene forklarer vår plass i kosmos. Hvor vi kommer fra, hvordan vi er bygd opp, hva vi gjør med omgivelsene våre. Vi skylder våre barn at skolen forteller hvordan verden henger sammen.

Alle som har vært på tur i skogen eller på stranda sammen med barn, vet at de er nysgjerrige på naturen rundt seg. Likevel opplever en del elever at når de skal lære om naturen i skolen, blir den redusert til ord og figurer som skal pugges, ikke nødvendigvis forstås.

Med utforskende undervisning må elevene selv jobbe som forskere for å finne svarene, i stedet for at læreren forteller det fra tavla. Utforskende undervisning er motiverende og stimulerer kreativiteten i jakten på løsninger. Ikke alle opplegg har ett svar med to streker under, noen ganger er hensikten at elevene skal komme med begrunnede og faktabaserte synspunkter.

Men det viktigste fortrinnet utforskende undervisningsmetoder har, er at elevene lærer bedre. De oppnår det vi kaller dybdelæring, som betyr at lærdommen sitter bedre og forståelsen er dypere.

På naturfag.no har vi flere utforskende undervisningsopplegg som alle naturfaglærere fritt kan laste ned og ta i bruk. Framgangsmåten er forklart i detalj, og oppleggene inneholder faglige forklaringer. Dermed kan lærere enkelt ta oppleggene i bruk, også de som kanskje mangler formell kompetanse på fagfeltet.

Vi har også en rekke mindre forsøk og eksperimenter, forslag til ressurser og læremidler, og fagdidaktiske artikler. På forskerfrø.no har vi tilsvarende tilbud til barnehagen, og vi administrerer de nasjonale satsingene Lektor2, som støtter samarbeid mellom skole og arbeidsliv, og Den naturlige skolesekken som støtter utdanning for bærekraftig utvikling.

Fra neste år kommer også tilbudet Realfagsløyper, som vi utvikler i samarbeid med Matematikksenteret ved NTNU. Realfagsløypene er et kompetanseutviklingstilbud for lærere i nettverk.

Naturfagsenteret er et nasjonalt senter, og samfunnsoppdraget vårt er å bidra til økt kvalitet i naturfagopplæringen i skole og barnehage. Ressursene våre gir bedre læring, og de er gratis – det lønner seg å ta dem i bruk.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke