17. sep
 
Befolkning og mat

0
Publisert: 17.aug.2015 04:00
Oppdatert: 17.aug.2015 07:32

Verden hadde fem millioner mennesker for ti tusen år siden. Da begynte vi å dyrke jorden og holde husdyr. Nå har verden over sju milliarder mennesker . Om 40 år viser beregninger at vi er over ni milliarder. Økt matproduksjon er derfor en av de største utfordringer for menneskeheten. FN har i år satt et spesielt fokus på vern av jordbruksarealer.

Verden har totalt omlag 18 milliarder dekar landbruksareal. Det blir i nåtid 2,5 dekar dyrket jord pr. person. FNs sier at i 2050 vil dyrket jord pr. innbygger ha falt til en dekar. Denne sterke nedgang har ulike årsaker som økt folketall, klimaendringer med økt tørke, erosjon, oversvømmelser, samt nedbygging av verdifull matjord over hele verden.

I dag er det en kamp om ferskvann til ulike formål. Grunnvannet synker både i sentrale landbruksområder i USA og andre viktige matproduserende områder. Verdens elver tappes i økende grad for vann. En milliard mennesker er uten rent drikkevann. Vann er selvsagt en sentral ressurs i all matproduksjon. Særlig har de siste tiårs økt forbruk av kjøtt ført til sterk økning av det totale vannforbruk. Forbruket av vann til en kilo biff er beregnet å kreve et totalt forbruk på over tjue tusen liter vann. Iberegnet at det går med sju kilo planteprotein gjennom husdyra til produksjonen av en kilo biff.

Verdens produksjon av fisk har de siste tiår gjennomgått en revolusjon. Fangstmetodene er blitt så effektive at hele bestander kan utryddes. Overfiske og nedgang i bestander er resultatet. Nå stammer mer enn halvparten av all fisk til folkemat fra fiskeoppdrett. Oppdrett av fisk er verdens raskest voksende matvareindustri. Mulighetene er store, men det er også store voksende problemer. Den største produksjon av oppdrettsfisk er i Asia. De har årtusen lange tradisjoner med karpeproduksjon i dammer. FNs matvareorganisasjon beregner årlig produksjon av oppdrettsfisk til 52 millioner tonn. Den antas å øke til ca. 80 millioner tonn i 2050.

Å få nok mat til verdens økende befolkning er allerede en stor utfordring, og den vil vokse med styrke de neste årtier. Det må derfor tas godt vare på våre matproduserende ressurser. Vi må i stigende grad tenke globalt og handle lokalt for å sikre vårt daglige brød.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke