hacklink
18. sep
 
Befolkningsutviklingen i Stange

0
Publisert: 12.mar.2015 04:00
Oppdatert: 12.mar.2015 07:08

Selvros skal man lytte til, thi det kommer fra hjertet, sier et gammelt utsagn. Det faller meg i hu når jeg leser ordfører Nils A. Røhnes innlegg i HA 27. februar.

Ordføreren er stolt over og glad for at han leder den kommunen i innlandet som har størst befolkningsvekst. «Det er faktisk slik at vi lykkes på kanskje den viktigste indikator for utvikling: Befolkningsvekst».

Det er all grunn til å glede seg over befolkningsveksten, særlig om veksten innebærer en økning av unge godt kompetente mennesker. Og ja, jeg deler ordførerens kriterium for hva som er den avgjørende utviklingsindikatoren, demografien. Det springende punkt i Røhnes utsagn er pronomenet vi. Av hans fremstilling kan det synes å være vi som styrer kommunen. Om det er hva han vil kommunisere, overforenkler han betydelig.

Folketallsutvikling er avhengig av forholdet mellom antallet fødte og antall døde og av inn- og utflytting. Utviklingen i Stange kan ikke ses isolert, den er sterkt påvirket av tunge makrokrefter og beliggenhet i forhold til disse.

Her er to: En historisk nær unik befolkningsvekst som følge av netto innvandring- ikke høye fødselstall -, og en sterk sentralisering rundt hovedstaden, en utvikling vi og ser rundt Stockholm og København, for ikke å snakke om London.

Områdekommunene tjener på dette som følge av beliggenhet, ikke primært fordi de har så mye bedre tjenestetilbud enn mange andre. Stange er neppe så mye mer fortreffelig enn si kommuner som Engerdal og Rendalen, to med synkende folketall og økt forgubbing som egentlig burde kalles «forkjærring» gitt det faktum at kvinner lever lenger og oftest er yngre enn ektefelle/samboer.

Mange kommuner langs kysten sliter også med avfolkning til tross for at de gjennom blant annet olje, gass og fisk generer verdier per innbygger som langt overgår Stange. Det er kysten som har vært og er den tunge økonomiske motoren i landet.

Det er mye godt å si om Stange og dens ordfører. Men gunstig beliggenhet i forhold til tunge makrokrefter langt utenfor kommunen og ordførerens kontroll – uavhengig av partitilhørighet – bør ikke tas til inntekt for egen fortreffelighet. Hvor herlig det enn føles.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke