17. sep
Sykehus: Ordførere ved Mjøsbrua: Fra venstre: Bjørn Iddberg (Gjøvik) , Einar Busterud (Hamar), Espen G. Johnsen (Lillehammer) og Erik Hanstad (Elverum).Foto: Trond Lillebo
 
Befriende fra Graadal
Intet har vel engasjert det norske folk mer de siste årene, enn ønsket om å få være med på å avgjøre hvor de nye sykehusene skal plasseres i lokalsamfunnene. Det gjennomgående synet er at alle vil ha det så nært som mulig, til sin egen hageport.

Publisert: 06.nov.2017 08:22
Oppdatert: 06.nov.2017 08:37

I sykehuset Innlandet har det vært arbeidet for fullt i åtte år, av administrasjonen og av styret, med å få en avgjørelse på om det skal bygges nytt, om størrelse og med kostnadsberegninger. Med anvendelse av alle de ressursene de kunne råde over, internt og eksternt, kom styret til det enstemmige resultat at nytt sykehus skulle bygges, og at det skulle legges til Mjøsbrua. Dette, som det mest naturlige knutepunktet, for alle brukerne sett under ett på begge sider av Mjøsa. For øvrig helt i samsvar med brukerundersøkelsene.

Bare timer før styrets offentliggjørelse av sitt vedtak, går fire «betydningsfulle» ordførere i egnen ut i media og kunngjør at etter deres mening må ikke det nye sykehuset plasseres nær Moelv.

Altså: Et enstemmig styrevedtak i Sykehuset Innlandet i en så komplisert og vanskelig sak kan verken Helse Sør, regjeringen eller statsråd Høie desavuere.

Derfor er løpet kjørt, politikere i øst og vest. Men de rakk å fortelle omverdenen hvor rådville, ubesluttsomme og uenige de har opptrådt, og hvor liten innsikt de har når de skal representere den framtidige pasienten. Rart at de møttes på Mjøsbrua da de skulle fortelle hvor sterkt uenige de var i styrets avgjørelse. De viser dermed selv at stedet er det naturlige midtpunkt i Innlandet, Men, de fortalte ikke media hvor de mente var den rette plasseringen av det nye sykehuset. Eller at de sikkert måtte ha enda åtte år på seg for å bli enige seg imellom?

Debatten om sykehuset har versert i åtte år, men prestert stort sett av synsere. I likhet med politikerne. Befriende var det derfor da administrerende direktør og kirurg Øyvind Graadal ved sykehusene i Hamar og Elverum skrev en artikkel i HA. Etter å ha levd i sykehus, levd med pasienter i snart to mannsaldre, gir han oss en meget god og lettfattelig orientering om hva et sykehus er, og hvor raskt legebehandlingen har vider-utviklet seg på bare få år. Hans konklusjon var klar: Styret i Sykehuset Innlandet har tatt en riktig beslutning. Også når det gjelder valg av plassering.

Hva er det Per og Pål ordfører kan stille opp med, i denne saken? Synsere som de er som oss andre om sykehus og pasienter, når de velger å stille opp mot viten og ekspertisen i sykehusadministrasjonen og en enstemmig styrebeslutning.

Og mot Graadal, med sin solide erfaring, og representant for disse som skal arbeide/lede ved denne institusjonen i framtida.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke