Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Begge har med moral å gjøre

Publisert: 12.mai.2017 23:14
Oppdatert: 12.mai.2017 23:38

Kristendom og politikk kan ikke skilles totalt. Årsaken er i første rekke at både kristendom og politikk har noe med moral å gjøre. Men kristen moral er ikke det samme som mange kristnes moral. Det grunnleggende kjennetegn på ekte kristen moral finner vi i Det nye testamente. Det kan sammenfattes i ett ord: Nestekjærlighet.

Ser vi kort på to politiske hovedretninger for samfunnsstyring, sosialdemokratiet og kapitalismen, kan de hver for seg gis følgende karakteristikk:

Den demokratiske sosialisme har som mål å skape et samfunn hvor alle mennesker har likeverdige muligheter for å leve et menneskeverdig og meningsfylt liv. Den økonomiske politikk vurderes som et viktig middel i arbeidet for å skape et slikt samfunn. Sosialdemokratiets hovedinnvending mot kapitalisme og kommunisme har alltid vært at begge krenker demokratiets grunnprinsipper om frihet og rettferdighet.

Sosialdemokratiet har utviklet sin samfunnsmodell i Skandinavia til det som historieprofessor Francis Seiersted så utmerket har fortalt i sin avhandling fra 2005: «Sosialdemokratiets tidsalder». Denne tidsalder i over hundre år kjennetegnes ved «en stille revolusjon», der arbeiderbevegelsen har vært avgjørende i samfunnsbyggingen gjennom sine faglige og politiske organisasjoner.

Kapitalismen i rendyrket form måler alle verdier i penger og profitt, i økonomisk vekst og størst mulig effektivitet. Rendyrket settes de fri markedskrefter i sentrum. Det økonomiske liv skal være en selvregulerende mekanisme basert på tilbud og etterspørsel. Fordi markedet skal være selvregulerende så åpner kapitalismen uten forbehold for bruk av mennesker som midler for å få størst mulig effektivitet og lønnsomhet.

Rendyrket kapitalisme vurderer mennesket som nytteverdi og ikke dets egenverdi. Det blir lite kristen nestekjærlighet av en slik politikk. I det forrige århundre men også i nåtid, har vi erfart at politikk som løsrives fra moralske retningslinjer blir umenneskelig. Derfor er den sosialdemokratiske samfunnsmodell overlegen den kalde blå kapitalistiske modell.

Det er vårt ansvar som velgere å ta vare på den sosialdemokratiets modell som nå er under press fra de blå markedskrefter. Det gjøres best ved å støtte en rødgrønn politikk ved høstens valg. Den bygger på en samfunnsmodell som har mye av nestekjærligheten i seg.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke