16. sep
 
Begrepet «Innlandet» er ødeleggende
Utvikling: Hva er det med politikerne i Hamar og Hedmark fylke som gjerne selger seg selv til fordel for å samarbeide med Gjøvik og Lillehammer?

Publisert: 10.des.2014 07:02
Oppdatert: 10.des.2014 12:01

Hans Hagene hadde et innlegg i HA 21.11, med tittel «Kast Innlandet på Skraphaugen!». Endelig! Jeg trodde det var bare meg som hadde oppfatning at bruk av begrepet Innlandet var ødeleggende for området.

Hva ligger i begrepet «Innlandet»? Jo, det omfatter stort sett Hedmark og Oppland fylker, fra nord til sør og fra øst til vest og dekker et meget stort område.

Hva er Hamar-regionen? Jo det omfatter kommunene Hamar, Ringsaker, Løten og Stange. Hvorfor brukes ikke dette for alt det er verdt i markedsføring av regionen?Østerdal-regionen får sørge for seg, det samme gjelder Kongsvinger-regionen. Hva de gjør på andre siden av Mjøsa blir disses oppgave. En kan ikke gape over og markedsføre hele det som blir kalt Innlandet.

Personlig mener jeg at begrepet Innlandet er negativt. Det smaker litt av «med lua i handa» og når det i tillegg er statistikk som forklarer opp og ned i mente at området har den laveste utdannelsen, minst industri og næring, ja, da virker ikke området interessant og tiltrekkende, verken for næring eller bosetting.

Det hjelper ikke å reise til Oslo for å få folk til å flytte til arbeidsløshet. En må først få bedrifter til å etablere seg, så kommer menneskene.

Nå har blant annet Aftenposten skrevet mye om befolkningspresset på Oslo og alternativene som ligger rundt Oslo for etablering av boligområder og tilrettelegge for pendling.

Områdene som blir sett på som attraktive er på begge sider av Oslofjorden, ned til Fredrikstad og Tønsberg og på områdene opp til Eidsvoll. Verken Hamar-regionen eller Gjøvik er nevnt som attraktive.Hva som ligger i det vet jeg ikke, men det handler vel litt om at vi er «Innlandet» og bondelandet. Begreper som er godt innarbeidet som litt negative og sidrompa.Hvor godt og hvor ofte blir Hamar-regionen markedsført som attraktiv utover å skilte med Skibladner, Domkirkeodden og åsa?Når en leser riksavisene som blir utgitt i Oslo, så er det alltid artikler om nær områdene til Oslo, ned til Fredrikstad og Tønsberg og opp til Eidsvoll, som blir omtalt som interessante, aldri mjøsområdet, selv om avstanden fra hovedstaden er stort sett den samme som til Fredrikstad og Tønsberg.Har dette noe med at avisene aldri blir foret med info fra dette området?

Det handler om markedsføring og å selge seg selv. Hvor aktive er de ansvarlige for å selge regionen?

Hva gjør så kommunene i Hamar-regionen for at det skal bli attraktivt å etablere seg i området? Hamar gjør svært lite, mens Ringsaker gjør mye.Hamar etablerte for lenge siden et næringsområde på Midtstranda som ligner verken fugl eller fisk, er totalt uoversiktlig og hvor bedriftene ser ut som om de er kastet utover etter innfalsmetoden og med et veinett som er ren gjetning i forhold til hvordan en skal kjøre og hvor veitrafikkloven er fraværende.Noe lignende ser ut til å være på Trehørningen også kalt «Hamars næringspark», langt ute i skauen og langt fra folk.Hvilke bedrifter vil etablere seg på slike områder?

Hamar ønsker å være Innlandets hovedstad, men hvordan kan den bli det når politikerne i Hamar er vel så opptatt av Gjøvik og Lillehammers skjebne; «E6 og dobbeltspor må fullføres til Lillehammer», sier Hamars politikere.

Hvorfor bruke tid og krefter på det? Hvis plasseringen av Hamar og Lillehammer hadde vært byttet om tror jeg neppe politikere i Lillehammer hadde brydd seg om E6 og dobbelspor videre til Hamar.Hva er det med politikerne i Hamar og Hedmark fylke som gjerne selger seg selv til fordel for å samarbeide med Gjøvik og Lillehammer, og Oppland fylke, men hvor Lillehammer spesielt og Oppland fylke i særdeleshet motarbeider ethvert forsøk.Hvorfor bruke tid og krefter på dette? Bruk heller tid og krefter på å utvikle eget område - Hamar-regionen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke