hacklink
18. sep
Besøk: Etter å ha inspisert 950 griser, sa Mattilsynet seg fornøyd med besøket.
 
Behandle bøndene med respekt og verdighet
Dyrevelferd: Et ubehagelig besøk fra Mattilsynet - og en oppfordring.

Publisert: 12.sep.2017 21:59
Oppdatert: 12.sep.2017 22:15

Mandag forrige uke var jeg i bygda for å hente hjem noen sauer da jeg plutselig mottok telefonen alle seriøse bønder frykter «Hei, jeg ringer fra Mattilsynet. Vi står her utenfor grisehuset ditt». Jeg spurte hva det gjaldt, men det kunne de ikke si.

Tusen tanker gikk gjennom hodet: Hva kan være feil, hvem kan ha anmeldt meg, er det noen nye regler jeg ikke vet om? 24. august kunne vi lese i Bondebladet at «Nå er det grisene som skal hjelpes av dyrevernere». Marianne Kulø, faglig leder i Dyrevernalliansen, påpeker at det er systematisk dårlige forhold i svinenæringa i Norge, og at den trenger et løft. Geir Heggheim er styreleder i Norsvin, og mener på sin side at alt ikke er perfekt, men at den norske bonden har stor omsorg for dyra.

Jeg ba om noen minutter til å gjøre meg ferdig med sauene, og troppet opp på min egen gård med lua i hånda, fornærmet, irritert, men ydmyk. Mattilsynet er bøndenes kvalitetskontroll og «politi», og de kunne ikke si hvorfor de var der. Det var bare å åpne døra og kjøre full omvisning.

Vi har bygget anlegget etter gjeldende nasjonale regler og forskrifter for ventilasjon, lys, rotemateriale, fóring og varme i gulvet. Vi bruker 90 kubikk med flis i året, henger opp tyggeleker og plasserer syke dyr i egen sykebinge. Det er et flott anlegg, som jeg selv nettopp hadde presentert for en skoleklasse med 40 ferske studenter.

Da slo det meg. Akkurat en uke etter studentbesøket står Mattilsynet på døra. Mattilsynet kommer bare til gards på grunn av to ting. Varslede kontroller, eller innsendte bekymringsmeldinger – jeg la to og to sammen. Det står gang på gang i avisa at folk flest skal si fra til mattilsynet heller en gang for mye enn en gang for lite og det støtter jeg 100 prosent. Det er Mattilsynet som skal være filteret. De må innhente opplysninger, danne seg et bilde og ikke kjøre full utrykning før de ser seg nødt til det.

På mitt bruk har jeg alltid hatt gode resultater på rapporter fra Nortura, og fra 2004-2008 da Nortura delte ut kvalitetspris til bønder som leverte god slaktekvalitet fikk jeg prisen hvert år. HMS-kontroll (Helse, miljø, sikkerhet), KSL-revisjon (Kvalitetssystemet i landbruket for primærproduksjonen, anerkjent av Mattilsynet som nasjonal bransjestandard) brannvernanlegg og maskinpark er i orden. Da Mattilsynet kjørte inn på gårdsplassen så de min kones velfriserte hage, drivhus, et velholdt våningshus, og to kattunger lekende rundt på plenen. Etter å ha inspisert 950 griser i 80 binger, sa Mattilsynet seg fornøyd med besøket, og kjørte vekk mens bonden sto igjen i fjøsdøra alene.

Å få uanmeldt besøk av Mattilsynet er litt som å bli stoppet i promillekontroll. Du vet du ikke har rørt alkohol, men blir litt klam i hendene, og puster lettet ut når det lyser grønt på testen. Det er følelsen av å bli mistenkeliggjort og kontrollert av myndighetene som gir uro, men i promillekontrollen får du i det minste et bekreftende smil på stedet om at jada, her er alt i sin skjønneste orden, fortsett slik! Mattilsynet bekrefter også dette, men da i en rapport som kommer noen dager senere.

Ei ku som slippes ut på fjellet vasser ut i en kulp, løfter på halen og driter, og tar i neste øyeblikk noen gode slurker av vannet foran seg. En ku som går i et løftsdriftsfjøs har ingen kulp, men et automatisk drikkekar med rent vann, som det er fysisk umulig å drite i. Det er fordeler og ulemper, og spesialveterinær i Animalia, Stine Margrethe Gulliksen, sier at de norske bøndene er flinke og jobber hardt for at dyra skal ha det bra. Naboer har i ettertid kommet og uttrykt at de er urolige for å få Mattilsynet på overraskelsesbesøk. Slik skal det ikke være. Jeg skal ikke si jeg i min tid som bonde aldri har gjort noe feil, men jeg står på og gjør så godt jeg kan, og jeg er stolt av livsverket mitt. Min oppfordring til Mattilsynet er å gjøre godt forarbeid, og behandle bøndene de besøker med respekt og verdighet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke