15. sep
Gullvinner: Petter Northug jr. kastet flagget.FOTO: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix
 
Behandling av våre nasjonalsymboler
Vi har store forventninger til de norske utøverne under VM på ski i Falun. Vi fikk så det monnet allerede i åpningsrennet.

0
Publisert: 23.feb.2015 07:12
Oppdatert: 23.feb.2015 07:18

Våre største favoritter, Bjørgen og Northug, slo til og vant sine klasser. Marit Bjørgen oppnår sympati og respekt for sin væremåte og innsats over flere år. Hun fikk sin velfortjente seier i sprinten. Hva så med Petter Northug? Av en eller annen grunn har han blitt glorifisert og trukket fram som en «gud» i sin relativt korte langrennskarriere. Mediene tror fullt og fast på at han skal gjøre «storeslem» i langrennsløypa. Men sannelig har han gjort storeslem utenfor idretten også.

Alle hadde tro på at han skulle reise seg etter fadesen med bilkjøring i 2014. Vi fikk oppleve en angrende synder som oppnådde dispensasjon for sin soning. I tillegg er han en egenrådig person som tøyer grenser når det gjelder oppførsel. Allikevel trykker medier og sportsledere ham til sitt hjerte og andre mannlige skikolleger blir tilsidesatt. Alt dreier seg om Northug. Han har, riktignok, gjort noen gode skirenn i sin karriere. Når han har mislyktes, mangler det ikke unnskyldninger.

Han har dessuten utmerket seg med å være en arrogant og egoistisk person ved å slenge storkjeft til sine konkurrenter, spesielt svenskene. Men han har hele tiden blitt unnskyldt med at slik er han. Skal vi bare akseptere det?

Med nye og spesielle avtaler ble han igjen tatt inn i Skiforbundet etter å ha deltatt i privat sammenheng et par år. Fyllekjøring og lugubre liv ved kortspillbordet ble tilgitt og han ble tatt inn i varmen igjen. Da er det på sin plass at han presterer.

Vi fikk en smak av «luringen» Northug i sprinten og vi fikk oppleve en rørt skigåer stå og ta imot gullmedaljen for Norge. Men medaljen har, etter min smak, en bakside. Hans glede over å være vinner, er ekte. Men hans respekt for nasjonalsymboler, gjør at jeg mister all sympati for personen. Med et tusentall publikumsvitner og verdens mediestasjoner mottar han Norges flagg fra et publikum. Skammen er oppnådd da han over mållinjen, slenger flagget på bakken som hvilken som helst annen «fille». Da forsvinner min respekt for Northug.

Jeg har bodd i Norge i alle mine år og har blitt så nasjonalistisk at jeg respekterer høvelig behandling av vårt nasjonalmerke, flagget. At en person i slikt mediefokus gjør slik skam på et nasjonalflagg, ryster meg. Da spiller det ingen rolle hvilken bragd han har gjort. Da er det et tegn på at han har en forsmedelig nasjonalfølelse og setter bare sin egen person i høysetet. Jeg har sett flere tilfeller av at vårt flagg blir brukt som sjal og annen kledning i en seiersrus. Men er det akseptabelt? Skal et nasjonalsymbol bli behandlet på denne måten? Er framtida blitt slik at vi skal vanskjøtte nasjonalsymboler? I så fall har utlandet og ekstremisme kommet altfor langt.

Er det noen som er enige?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke