Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Fusjon: Oppfordring til å beholde Eidsiva eid av Hedmark og Oppland.
 
Behold eierskapet til Eidsiva!
30. april avgjør fylkestinget om Hedmark fylkeskommune vil støtte fusjon mellom Eidsiva Energi og Hafslund E-Co, eid av Oslo kommune.

Publisert: 29.apr.2019 14:05
Oppdatert: 30.apr.2019 07:12

Avgjørelsen kan få store langsiktige konsekvenser for utviklingen av Hedmark. Likevel behandles saken i ekspressfart på fylkestinget. Motforestillinger og potensielt negative konsekvenser som følge av sammenslåingen er i svært liten grad blitt redegjort for overfor fylkestinget. GD viste for kort tid siden til at saksdokumentene «er sterkt preget av selskapets egne utredninger», og vi mener fylkestinget i større grad burde sørget for en selvstendig vurdering av saken.

Fremtiden til Eidsiva Energi berører enorme verdier og svært viktige strategiske interesser for Hedmark. På fylkestingssaken advares det om at Hedmark fylkeskommune må si raskt ja til sammenslåing av selskapene - «ellers går toget». Senterpartiet mener prosessen går i et uforsvarlig høyt tempo og at andre potensielle løsninger ikke er godt nok vurdert, inkludert å beholde Eidsiva slik det meget lønnsomme selskapet består i dag.

Hedmark og Oppland fylkeskommuner eier over 31 prosent av dagens Eidsiva. I fylkessammenslåingsprosessen kunne det vært en gylden anledning til å vurdere en strategi for å få med flere kraftselskaper i Hedmark og Oppland under Eidsiva. Da ville vi fortsatt sikret at selskaper som har en nøkkelrolle i å utvikle Hedmark og Oppland forblir fullt ut styrt fra Hedmark og Oppland.

Kraftverkene har historisk vært en viktig del av samfunnsbyggingen. Det er ikke likegyldig hvem som bestemmer om og hvordan samfunnskritisk infrastruktur blir vedlikeholdt, oppgradert og utviklet. Det hadde neppe vært så god bredbåndsdekning i Hedmark og Oppland uten Eidsiva Bredbånd. Det gjenstår å se om det som vil bli Norges største nettselskap greier utfordringen med å gi høyere utbytte til eierne samtidig med at nettområdet i nåværende Eidsiva sikres minst like god infrastruktur som vi ellers ville hatt.

Gjennom sammenslåingen av Eidsiva og Hafslund svekkes sjølråderetten i Hedmark og Oppland. Vi flytter makt over utviklinga av regionen vår til Oslo. Når makt flyttes ut av regionen, kan dette gjøre at også fremtidige investeringer flyttes ut av regionen vår. I saksredegjørelsen for fylkestinget redegjøres det i liten grad for hvilke konsekvenser maktflyttingen til Oslo vil ha for framtidige investeringer i bredbånd eller bioenergi. At Eidsiva skriver i sin egen saksredegjørelse at «det skal innenfor rammen av finansiell kapasitet og vedtatte planer fortsatt investeres i lønnsom bredbånds- og infrastrukturutbygging i Innlandet.», er lite betryggende. Dette er verken en klargjørende eller forpliktende formulering.

Gjennom tilslutning til fusjonsavtalen forlater vi muligheten til selv fullt ut å styre og utvikle Eidsiva til beste for Innlandet. Denne svekkede sjølråderetten gjør fylkestinget i bytte mot å skulle eie halvparten av strømnettverket i Oslo. Senterpartiet tror ikke dette er en god strategi verken for Eidsiva Energi eller for Hedmark og Oppland.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke