16. sep
 
Behold jernbanestasjonen i sentrum
Jernbanedebatten i Hamar

Publisert: 13.sep.2016 04:00
Oppdatert: 13.sep.2016 09:22

Det er stusselig å gå gjennom et glissent befolket sentrum en vanlig formiddag og legge merke til alle de tomme butikklokalene. Og at en av de mest sentrale tomtene i byen fortsatt ligger brakk.

LES OGSÅ: Miljøargumentasjon rundt alternativ vest

Om jernbanestasjonen i tillegg flyttes halvannen kilometer ut av sentrum, så kan det fort bli spikeren i kista for en levende by.

En sentrumsnær stasjon bidrar til en attraktiv by. Antagelig i langt større grad enn muligheten til å sitte på en fortauskafe i Strandgata og se på Mjøsa noen uker i året. Stasjonen ligger i dag i gangavstand til byens hoteller, kulturtilbud og serveringssteder. Tilgjengeligheten kunne kanskje bli enda bedre om byens styggeste bygg, Grandsentret, kunne bygges om til parkeringshus, med direkte adkomst til togene under Strandgata.

Hamar har i dag en unik tilknytting til Mjøsa med sin strandlinje, som strekker seg sju kilometer fra Stangebrua til Jessnes, og hvor det er fullt mulig å gå eller sykle så å si i vannkanten hele vegen. Unntaket er parkeringsplassen på Åttemetersplanet. Denne er langt fra noen pryd for øyet. Men å erstatte den med de fremlagte kulvertløsninger synes voldsomt ut. For egen del tror jeg kanskje en tilpasset bru-løsning kan bli vel så pent. Da vil en også få muligheten til å trekke vannspeilet helt inn til Strandgateparken. Men, om dette vil det sikkert bli mange diskusjoner i fortsettelsen.

Det viktigste i denne omgang blir å beholde stasjonen i sentrum.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke