16. sep
 
Bekymret for sentralisering
Kommunesammenslåing

Publisert: 05.apr.2016 04:00
Oppdatert: 05.apr.2016 09:26

Jeg er bekymret for regjeringens sentralisering av Norge. Det er meget viktig for distriktene å ha kommuneadministrasjonen så nær som mulig. Moderne IT teknologi kan aldri erstatte nærkontakten med politikerne. Ved en kommunesammenslåing vil det bli færre lokalpolitikere. Det vil svekke lokaldemokratiet da det ikke lenger har representanter i kommunestyret.

Det er skremmende å se hvordan regjeringen på den ene siden hevder frivillighet, mens de på den andre sida truer med økonomiske straffetiltak. Helt ufattelig.

Jeg har ikke noe tro på at det blir like gode omsorgstjenester hvis alt skal styres fra Hamar. Avstanden til yttergrensene i Stange blir for stor til å kunne holde oversikten og gi fullverdige tjenester. Det samme gjelder skolestrukturen. Det vil bli for dyrt å opprettholde små skoler i distriktet. Dette vil i neste omgang føre til at distriktene avfolkes og dør ut.

Vi må arbeide for å utvikle næringslivet i egen kommune. Boligområder må utbygges slik at innbyggertallet øker. Det må være attraktivt å flytte hit, derfor må skoler og barnehager beholdes. Ingen barnefamilier vil flytte til en plass det verken er skole eller barnehage.

Jeg har dårlig erfaring med sammenslåingen mellom Hamar og Vang. Jeg bodde i Vang den gangen. Alle planer om boligbygging i distriktet som Vang kommune hadde planlagt, ble stanset. I det hele tatt ble tilbudet i distriktet betraktelig dårligere. Her snakker man om en avstand på 11 km fra Hamar sentrum. Hvordan blir det med avstanden til ytterpunktene i Stange?

En hører lite eller ingenting om strukturen i en storkommune. En hører heller ikke på hvilken måte man kan spare så mye penger på i en storkommune kontra en mindre. Det hevdes at alt skal bli så mye bedre ved en kommunesammenslåing. Hvorfor? Dette er gigantomani som i høyeste grad vil svekke lokalsamfunnet, og som jeg egentlig er usikker på om de vet rekkevidden av. Det vil gagne byer ikke distriktene.

Jeg tror det ville være bedre om flere går sammen om å utvikle innlandet. Det interkommunale samarbeidet må utvikles og forbedres.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke