16. sep
 
Bekymringsfulle trekk i samfunnet

Publisert: 23.aug.2018 12:11
Oppdatert: 23.aug.2018 12:22

Varsellysene bør blinke når et flertall blant unge og verden ikke lenger ser det som viktig å bo i et demokrati. Dit er vi kommet nå. Det som nå er en farlig trend er proteksjonisme, synkende tillit og stor skepsis til Internasjonalt samarbeid og handel. Dette er veldig bekymringsfullt.

Blant de over 50 år svarer et flertall at det er viktig å bo i et demokrati. Men et flertall blant de som er født fra 1965 og senere, sier det ikke er essensielt og bo i et demokrati. Kina bryter trenden. Der er det et økende flertall som vil bo i et demokrati, og det er kanskje ikke så rart.

Denne kunnskapen blir meget skremmende sammenfattet med andre trender. Det viser at folk i vesten ikke tror på at handel skaper flere arbeidsplasser og bedre velferd. Kun 20 prosent av amerikanerne tror at handel bidrar. I u-landene er trenden motsatt. Der ser de verdien av handel med andre land. Proteksjonismen øker sterkt i USA, og Trump kjører på med hard tollkrig.

Disse utviklingstrekkene er helt sammenfattende med hva man så før 2. verdenskrig. I dag ser vi sterke antidemokratiske tendenser hvor land utvikles til diktatur. Det styrer sterke ledere både i Russland, og nå i Tyrkia. I tillegg bryter sterke høyreradikale krefter fram i mange land. Blant annet Frankrike, Italia, Tsjekkia, Tyskland og Sverige. Og i USA styrer Trump mot full handelskrig mot Kina, Russland og EU.

De demokratiske verdiene blir nå utfordret mer enn på lenge. Hos oss ser vi også en sterkere motstand mot internasjonal handel og globalisering. Blant annet ser vi økt motstand mot EØS- avtalen.

Vi må ha økt handel og økt verdiskapning for å møte eldrebølgen og for å beholde velferdsgoder. Og dette må skje på en bærekraftig måte for miljø og klima. Det vi nå opplever er en skummel utvikling, som hver og en av oss må ta tak i og snu. Ellers kan dette ende veldig galt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke