hacklink
18. sep
Barnehage: Moro med lek ute i sola på Romedal barnehage en vårdag for noen år siden. Bildet har for øvrig ingen umiddelbar tilknytning til problemet som blir beskrevet i innlegget.Foto: Arnt Olav Velten
 
Bemanningsnorm uten finansiering er en skandale
En ny bemanningsnorm uten statlig finansiering er ikke riktig måte å løse utfordringene i barnehagesektoren på.

Publisert: 01.jun.2018 10:56
Oppdatert: 01.jun.2018 11:10

En detaljstyring uten tilstrekkelig finansiering svekker lokalt handlingsrom. Alle barn fortjener å få et godt barnehagetilbud, uansett hvor de bor eller hvilken barnehage de går i. En god barndom varer tross alt livet ut. Men for kommunene i Hedmark mangler det 11 millioner kroner på at reformen er finansiert. Dette vil måtte gå ut over andre tjenester.

KS mener statlig bindende bemanningskrav i barnehagene ikke vil gi det store løftet for barnehagebarna, slik det av flere blir fremstilt. Forslagene fra stortingsflertallet er ikke riktig måte å løse utfordringene i barnehagesektoren på. Vi er helt enige i ambisjonene om høy kvalitet i barnehagesektoren og at god bemanning og høy andel barnehagelærere kan være bidrag til dette, men vi mener virkemiddelet er feil.

Vi støtter muligheten til å fastsette krav til bemanningen lokalt. En statlig bindende bemanningsnorm for barnehager legger ikke til rette for det. Om kommunene ønsker å ha bedre bemanning kan de ikke forplikte private barnehager til det, selv om de finansieres av kommunen. En konsekvens av dette er at bemanningen har vært dårligere i private barnehager. Dette kan også bli situasjonen med statlig bindende normer.

Det er en stor skandale dersom det ikke kommer friske penger til barnehagenormen. Det er skuffende at regjeringen fortsetter å opptre som om pedagog- og bemanningsnorm er fullfinansiert. Det er de faktiske kostnadene som må dekkes, og KS har grundig dokumentert at det vil mangle én milliard kroner i 2021.

Et stort flertall av kommuner har derfor satt fullfinansiering av normene som betingelse for støtte til bemanningsnorm. Det samme stortingsflertallet som vedtar bemanningsnormen må rydde opp i finansieringen ved behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 2018 og kommuneproposisjonen 2019.

En detaljstyring uten tilstrekkelig finansiering svekker lokalt handlingsrom. I praksis vil kommunenes mulighet til å prioritere ut fra den enkelte barnehages behov svekkes. Uten ekstra penger må mange kommuner nedprioritere andre tjenester, som for eksempel eldreomsorg.

Det er bra med økte forventninger til barnehagetilbudet, men innføring av statlig bindende normer må utsettes til ordningen er fullfinansiert.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke