Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
TA ANSVAR: Ordfører Nils A. Røhne mener alliansen, der Aasa Gjestvang er med, må ta et skikkelig ansvar i budsjettdebatten.
FOTO: Henning Holter Christiansen
 
Ber Stange-alliansen ta ansvar
Den nye alliansen i Stange, med Gjestvang-Gihlemoen i spissen, må ta sitt ansvar mer på alvor.

Publisert: 04.jul.2019 12:56
Oppdatert: 04.jul.2019 13:22

På formannskapsmøtet den 13. juni la Kjell Bjørseth fram opposisjonens forslag til de rammer som rådmannen skal planlegge neste års budsjett innenfor. Undertegnede la fram Arbeiderpartiets og SVs forslag. Dette formannskapsmøtet og det påfølgende kommunestyremøtet var svært, svært viktig, fordi de prioriteringer politikerne vedtar, er den konkrete beskjeden til påstanden om hvordan neste års budsjett skal bringes i balanse.

Det er altså ikke slik som KrFs Bjørseth gir uttrykk for i Stangeavisa i forrige uke (Uke 26), at «vi sender signaler inn i budsjettforhandlingene». Nei, vi vedtar den konkrete ramme rådmannen skal planlegge kommende års budsjett innenfor. Rådmannen må selvsagt ha tid til de tunge prosesser som skal skje i organisasjonen, fram til endelig budsjettbehandling.

Det var to klare alternativer det sto mellom:

1. Opposisjonens forslag om å finne dekning for 100 millioner kroner!

2. Ap og SVs forslag om å finne dekning for 67 millioner!

I Ap, SV og MDGs endelige forslag i kommunestyret, som takk og pris fikk flertall, så viderefører vi et kutt på 20 millioner fra 2019 inn i 2020, men skjermer kultur og deler av helse for kuttet. I tillegg pålegger vi rådmannen å legge fram forslag om ytterligere innsparing på 20 millioner med utgangspunkt i alle sektorers budsjett. Etter dette gjenstår fortsatt 27 millioner kroner.

Det vil bli nedgang i eiendomsskatten i Stange neste år fordi Regjeringen, mot bl.a. Ap og Sps stemmer, har redusert kommunenes muligheter til å ta inn eiendomsskatt. Hvis vi setter ned eiendomsskatten med 7 millioner i stedet for 20 millioner, som opposisjonen legger opp til, «mangler» vi fortsatt 14 millioner kroner for å få budsjettet i balanse.

Vi har bedt rådmannen også å se på andre elementer, men de er usikre. De senere år har vi fått budsjettet i balanse ved bruk av fond. Deretter har vi hvert år «fylt» opp igjen i fondet, og fondet har derfor etter hvert vokst seg stort. De siste 14 millionene vi mangler for 2020 – budsjettet, kan vi, hvis vi må, også nå dekke inn ved bruk av fond.

Dette er den konkrete rammen Ap, SV og MDG ber rådmannen planlegge innenfor …

Hva var så forslaget til dekning av de 100 millionene den lokale alliansen med Sp og Fr. P i spissen foreslo?

Opposisjonen har ikke noe konkret forslag til inndekning. De gjør det veldig lett for seg og slipper å ta noen prioriteringsdiskusjoner. De gir egentlig bare rådmannen beskjed om å skjære ned budsjettet med 100 millioner på et år, og det uten å tallfeste et eneste forslag. Det er, etter min vurdering, uforståelig at de andre politiske partiene i Stange lar Frp og Sp holde på slik. Det er en total ansvarsfraskrivelse å bruke følgende formulering som et salderingspunkt: «Sykefraværet må reduseres med minst 30 prosent..». I siste tertialrapport var sykefraværet i Stange 9,49 prosent. Landsgjennomsnittet er 9,55 prosent (tall fra høsten 2018). Med et trylleslag skulle så Stange på ett år komme ned i 6,6 prosent sykefravær! Du finner ingen, ingen kommuner i landet, Gihlemoen-Gjestvang, som tror på noe slikt!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke