Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Best hos Trygve Lie

Publisert: 04.okt.2016 08:44
Oppdatert: 04.okt.2016 11:07

Den beste beskrivelsen av kongens flukt i 1940 får man ved å lese boken «Leve eller dø» av Trygve Lie. Han var forsyningsminister i Nygaardsvolds regjering og fulgte kongen og kronprinsen på nesten hele ferden fram til de gikk ombord i det engelske krigsskipet i Tromsø.

LES OGSÅ HAS FILMANMELDELSE: Samler folket - igjen

Forfatteren forteller om hendelsene i Hamar og Elverum, om dramatikken i Nybergsund og på grensestasjonen ved Lillebo. Det var her at den svenske utenriksminister Günther nektet kongefølget å reise inn i Sverige. Reisen videre gjennom Osen, Rena, Rendalen og om mottakelsen og oppholdet på Åsheim hotell som var en trist avslutning på en slitsom dag.

Hele flukten videre preges av dramatikk og utrolig flaks. En film om alt som skjedde etter Nybergsund kan bli minst like interessant som filmen «Kongens nei». Trygve Lie satt jo i sin hytte i Rugeldalen ved Røros og dikterte inn bøkene sine etter avslutningen av stillingen som generalsekretær i FN.

Det er fantastisk å lese hvor mange detaljer han husket fra alt som hendte mange år tidligere.

Litt artig er det å lese om hans utrettelige jobb med å skaffe mat til, deltakerne underveis. Han tok jobben som forsyningsminister alvorlig. Hans forhold til statsministeren både før og under flukten er også meget interessant. Litt fornøyelig er det når Lie forteller om deres daglige lunsj på Tostrupkjelleren før krigen.

Statsministeren bestilte alltid kaffe, en halv pils og smørbrød med rakfisk eller fenalår. Solid kost for en solid trønder.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke