15. sep
Landbruk: Et desentralisert landbruk bidrar til et stort mangfold av arbeideplasser.Foto: Kyrre Lien, NTB scanpix
 
Best med et desentralisert landbruk
Rødt er bekymra for at stadig flere gårdsbruk i Hedmark legges ned. Stordrift vil aldri bidra med tilsvarende mange arbeidsplasser i distriktene. Et desentralisert landbruk bidrar til et stort mangfold av arbeidsplasser.

Publisert: 12.jun.2017 23:09
Oppdatert: 13.jun.2017 07:24

Fram til nå har det vært fire mål for norsk landbruk; mattrygghet, landbruk over hele landet, verdiskapning og bærekraftig landbruk. De har tatt utgangspunkt i at norsk landbruksproduksjon er spredd over hele landet og er prega av store variasjoner i bruksstruktur og produksjonsforhold. Sentrale element i landbrukspolitikken har vært å kompensere for disse forskjellene med ulike differensierte tilskuddsordninger, målpriser og markedsordninger som kan balansere produksjonen etter behov, sterke, åpne landbrukssamvirke med hente- og leveringsplikt, kanalisering av produksjonen, og et tollvern som gjør at norsk matproduksjon kan konkurrere med importert mat.

I 2016 ble det lagt ned over to garder hver dag, og inntektene til de som driv de minste gårdene, under 50 dekar, går ned. Landbruksmeldinga til regjeringa er ei oppskrift på å la den utviklinga gå raskere. Det vil bli mer konkurranse og markedsorientering, mindre makt til landbrukssamvirkene og ei sentralisering av matproduksjonen. Konsekvensene vil bli færre og større bruk, og true sysselsetting i distrikta. Det vil også true det biologiske mangfoldet. Kraftfôr er mer kostnadseffektivt enn beiting, og mer av det artsrike kulturlandskapet vil da bli liggendes brakk.

Regulerte markeder og avtalte priser strir mot liberalistisk ideologi og logikk, så dette er bare starten. Regjeringas mål er å frikoble landbruket frå markedsregulering. Markedsordningene er blant de viktigste redskapene i landbrukspolitikken. Her har vi virkemidler for å balansere produksjonen etter behov. Ved å overlate dette til markedet vil vi få store prisvariasjoner som gjør det vanskelig å overleve som bonde.

Særlig vil distriktslandbruket være utsatt. Derfor er markedsordninger og målpriser helt sentrale element i landbrukspolitikken. Ei næring som investerer i et generasjonsperspektiv, trenger langsiktige og forutsigbare rammevilkår. Norsk matproduksjon må ikke settes i spill med liberalistisk ideologi.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke