15. sep
Sykehus: En skisse for sykehusplassering ved Mjøsbrua i Moelv.
 
Best sykehus med best beliggenhet
Pasienter fortjener et best mulig sykehus. Men gjør sykehus en bedre jobb for pasientene og samfunnet hvis de legges utenfor byer og allerede etablert infrastruktur? Det er kjernespørsmålet i sykehusdebatten.

Publisert: 04.okt.2017 14:08
Oppdatert: 04.okt.2017 14:20

Etter byggingen av Sykehuset Østfold på Kalnes sju kilometer fra Sarpsborg ba KS (Kommunenes sentralforbund) om at Staten skjerper retningslinjene for hvor man tillater at sykehus og andre viktige institusjoner bygges. I Trondheim valgte man St. Olavs hospital midt i byen. Det samme skjer i Drammen og Stavanger. Grunnen er selvsagt: sykehusene og dermed pasientene er tjent med nærhet til utdanning, forskning og andre viktige samfunnsfunksjoner. Beliggenheten må også sikre at besøkende og ansatte kan gå, sykle eller bruke kollektivtransport til/fra sykehuset.

Sykehus har to hovedfunksjoner. Den desidert viktigste er selvsagt å gi folk best mulig behandling. Sykehus er også så store institusjoner som påvirker bosetting, miljø, utdanning og andre grunnleggende samfunnsstrukturer.

Staten har tydelige retningslinjer for plassering av større institusjoner som sykehus. I Stortingsmelding nr. 18 heter det: «Regjeringen vil at lokaliseringa av statlige publikumsretta og større statlege arbeidsplassar skal medverke til reduksjon av biltransport, auke kollektivtransport og et styrkt bymiljø.»

Stortingsmelding 18 er ikke nevnt i dokumentene fra Sykehuset Innlandet. «Det er en svakhet at utredningen ikke omtaler hvorvidt de ulike modellene svarer opp disse retningslinjene», sier Statens vegvesen i brev til SI.

Og Statens vegvesen sier videre: «Vi kan oppfatte at en løsning med hovedsykehus på Moelv, vil styrke alle byene ved Mjøsa, noe som etter vår oppfatning er misvisende.» «Byutvikling og samordnet bolig, areal og transportplanlegging må tillegges større vekt når fremtidig sykehusstruktur skal velges», konkluderer Statens vegvesen.

Sykehuset Innlandet påstår at man har satt pasienten i fokus ved å plassere sykehus ved Mjøsbrua. Det stemmer ikke. Tilsvarende sykehus kan plasseres i alle innlandsbyene. Det er lokalpolitikerne sykehusledelsen har satt i fokus når man foreslår å bygge ved Mjøsbrua. Man har spurt: Hvilken sykehusplassering gir minst mulig politisk motstand? Da er «midt i mellom» selvsagt en besnærende løsning. Spørsmålet er om helseministeren og Helse Sør-Øst, vil forholde seg til statens retningslinjer eller «midt i Mjøsa». Det er de som skal ta avgjørelsen om og hva slags sykehus som skal bygges, ikke Sykehuset Innlandet,

Innlandet er den eneste landsdelen uten en stor by. Det gjør at vi stadig taper i kampen om statlige og private etableringer i forhold til Trøndelag, Vestlandet og andre regioner. Innlandet trenger ikke flere små byer. Vi trenger å forsterke de vi har for å bedre konkurransekraften. «Midt i mellom» er et besnærende etableringsargument, og kan brukes på alt fra bispekontor og svømmebasseng til utdanningsinstitusjoner. Hadde det vært et godt argument, hadde Mjøsbrua vært vekstmotoren i Innlandet i flere tiår allerede. Slik er det ikke og beslutningstakere på alle sider av bordet bør spørre seg hvorfor.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke