hacklink
18. sep
Ulv: Bestandsmålenes sanne ansikt.
 
Bestandsmålenes sanne ansikt

0
Publisert: 25.mai.2016 04:01
Oppdatert: 25.mai.2016 04:00

I stortingsmeldingen om ulv ble det foreslått: «Enten videreføre dagens bestandsmål eller fastsette nytt bestandsmål på 5-8 familiegrupper av ulv i Norge inklusiv grenserevir der det skal være 3 årlige helnorske ynglinger.» Forslaget støttet seg på disse formuleringene: «Enten fastsette det nye bestandsmålet for ulv som et intervallmål eller videreføre dagens bestandsmål» og «enten at familiegrupper av ulv i grenserevir tas med i det nasjonale bestandsmålet for ulv med en faktor på 0,5 eller videreføre dagens bestandsmål».

Dagens bestandsmål har man for lengst sett konsekvensene av. Den foreslåtte videreføringen av dette vil i praksis åpne for et ubegrenset antall ulver så lenge det gjennomsnittlig ikke registreres flere enn tre helnorske ynglinger per år. Også i det andre lanserte alternativet ligger kravet knyttet til tre årlige helnorske ynglinger fast.

En må være obs på at målet om «5-8 familiegrupper av ulv i Norge inklusiv grenserevir» i realiteten ser ut til å være et forslag om at betydelig flere enn 8 familiegrupper skal kunne ferdes på norsk grunn, forutsatt en viss andel grenserevir. Den noe kamuflerte nøkkelen er dette at familiegrupper i grenserevir jo vil medregnes i bestandsmålet med en faktor på 0,5; ikke med en faktor på 1 som de helnorske. Da er det verdt å minne om at inklusjonen av grenseulver ikke vil lege noen sår så lenge man i den forbindelse innfører et nytt mål hvor bestandsambisjonene ikke reduseres.

Målformuleringene gir dessuten ingen begrensninger til antall ikke-ynglende par og enslige individer, og det er gitte kriterier som må oppfylles før et ulvefølge går under betegnelsen familiegruppe. I det hele tatt skal det en del til før en forekomst regnes for å inngå i oppnåelsen av de nevnte bestandsmålene, og det åpnes i realiteten for langt flere ulver enn det ved første øyekast kan virke som. Det er viktig å huske at hver enkelt ulv eksisterer i like stor grad uavhengig av hvorvidt den omfattes av de menneskeskrevne bestandsmålsformuleringene.

Bestandsmålenes sanne ansikt er det kun en utvalgt del av landet som blir stilt overfor. Skal skjebnen avgjøres på grunnlag av en saklig gjennomgang, og tuftes på forutsigbarhet, er en avhengig av at alle er oppmerksomme på hva målene innebærer. Man må betrakte en spade som en spade og et individ som et individ, og se det hele i sammenheng med hvilket område (med tilhørende næringer, interesser og livsverdier) alle disse individene tildeles.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke