16. sep
Overprøving: Statsminister Erna Solberg og Klima-og miljøminister Vidar Helgesen.hadde ikke noe valg.
 
Betinget hurra for ulvevedtaket
Vi synes det var modig gjort av miljøvernministeren å overprøve fellingen av fire ulveflokker i Hedmark. Dessuten hadde han, som statsminister Erna Solberg sier, ikke noe valg.

Publisert: 22.des.2016 15:59
Oppdatert: 22.des.2016 16:38

Regjeringen er pliktig til å følge norsk lov og internasjonale avtaler og skadepotensialet var ikke godt nok dokumentert. Likevel sier vi bare et betinget hurra for vedtaket.

Ulv og andre rovdyr hører hjemme i norsk natur og er en viktig ressurs og en berikelse. Langt de fleste ønsker rovdyr i Norge og vi i Miljøpartiet De Grønne er opptatt av at naturen og alt liv har en verdi i seg selv, uavhengig av nytteverdien for oss mennesker. Derfor vil vi ha levedyktige og sunne stammer av ulv i Norge. Hedmark er et naturlig leveområde for arten. Vedtaket om å ikke tillate felling er derfor positivt.

Likevel roper vi bare et betinget hurra, for dersom vedtaket ikke følges opp av andre tiltak, kan det bli et skritt i feil retning. Ulvemotstanderne raser mot vedtaket og konfliktnivået økes ytterligere. Beitenæringen vil se på vedtaket som spikeren i kisten for videre drift. Derfor må vi nå ta i bruk ressurser og metoder som gjør det mulig å kombinere ivaretakelsen av rovdyrene med god og bærekraftig bruk av utmarksområdene. Det er fullt mulig å få til. Inngjerding, andre saueraser, storfe og gjeting er noen tiltak som må brukes i større grad. De som ikke kan drive videre må få hjelp til omstilling og kompensasjon.

Først når vi har fått på plass gode ordninger som sikrer utmarksnæringene også i Hedmark og når vi har levedyktige rovdyrstammer som ikke trues av ulovlig jakt, er vi i mål. Miljøvernministerens vedtak var riktig, men ingen løsning på den lange konflikten. Som stortingskandidater for Hedmark MDG vil vi arbeide for å endre rovdyrpolitikken fra å være konfliktorientert til å bli løsningsorientert, vi vil ha en bærekraftig utmarksnæring i Hedmark og vi vil ha rovdyr.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke