Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
TUR: Klukhagan er et fint turområde for mange.Foto: Henning Holter Christensen
 
Betyr starten på slutten for Klukhagan
Forslag om nytt boligområde sør i Klukhagan høres ut fra BoligPartners beskrivelse og skisse ut som en liten ansiktsløfting for skogen.

Publisert: 03.okt.2018 15:17
Oppdatert: 03.okt.2018 15:27

Her skal det bli miljøvennlige små avtrykk og heving av rekreasjonsområdet i form av samlingsplasser, gapahuk og Tufte Park. I praksis vil dette bety starten på slutten for Klukhagan som friluftsområde og naturterreng.

I det aktuelle området er det tett skog med mange små stier som er i stadig bruk, her er det ofte rådyr, ekorn og mye fugler. Området er en viktig del av skogen, nedbygging vil gi mange negative konsekvenser. Både for opplevelsen av skogen som friområde men også i forhold til klimatiske forhold. For det nærliggende området og for Hamar by. Dette er ikke et lite ubetydelig område som Bolig Partner vil ha det til.

Klukhagan har mange brukere og stor aktivitet. Her gås det turer med og uten hund, her er det joggere, syklister, ski når det er snø. Lommelyktturer når det er mørkt. Orienteringsposter året rundt. Klukhagan er helseinvestering for store deler av Hamars befolkning. En nedbygging vil gi stor forringelse av skogen som naturterreng.

I kommuneplanens arealdel for 2018 – 2030 fortettingsanalyse (Asplan Viak) vises det til at Hamar har dårligere tilgang på større friluftsområder og naturterreng enn de fleste norske byer. Med fortetting og større befolkning innenfor tettstedet øker også behovet for tilgang på natur og rekreasjonsområde. Klukhagan er et verdifullt rekreasjonsområde og en umistelig ressurs for byens innbyggere (Fritt etter Asplan Viak).

Rapporten fraråder nedbygging av Klukhagan. I umiddelbar nærhet bygges det boliger på Voll/ Lund. Vi får et monsterbygg med mange boenheter på toppen av Stafsbergveien. Området etter gamle yrkesskolen er planlagt med tett utnyttelse av areal. I andre enden av Klukhagan ligger gjenvinningsstasjonen og flyplassen som også planlegges nedbygd. Det spises av Klukhagan i alle ender. En nedbygging betyr mindre areal til enda flere brukere.

I ROS-analysen for området påpekes det at Klukhagan er viktig i klimatisk sammenheng. Konsekvensene for overvannsnettet i området og lavereliggende boligområder vil bli svært dramatisk dersom Klukhagan bygges ut. Hva vil fjerning av tett skog bety sett i lys av ROS-analysen og de klimatiske endringene vi opplever? For noen få år siden ble det tatt ut et stort område med skog noen meter inn for det planlagte boligområde. Ved en høststorm er det stor fare for at det lille belte med skog mellom foreslått utbyggingsområde og dette område vil går over ende. Og da er det slutt på skogen.

Da har vi et stort åpent felt helt opp til flyplassen. Og hva betyr skogen for klimaet i Hamar by? Vi som bor i området merker godt temperaturforskjell fra byen og opp på Mæhlumsløkka. I årets sommervarme var det også veldig mange som satte stor pris på å kunne rusle inn i Klukhagan og finne skygge for varmen.

Kjære politikere i Hamar, husk at dere er folkevalgt. Ikke bygg ned byens beste kvaliteter. Det er jo slik tilgang på friområder som gjør byen attraktiv. Skal vi alle måtte sette oss i bilene våre og kjøre til Gåsbu for å finne litt friområde? Hvor attraktiv blir Hamar etter hvert da?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke