buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Betyr utvikling det samme som riving?

Publisert: 26.okt.2018 15:15
Oppdatert: 26.okt.2018 15:23

Saksdokumentene til den planlagte reguleringsplanen for Parkgata 31 tyder på et nært samarbeid mellom Hamar kommune og en privat velferdsaktør. Planforslaget og kommunens saksframlegg synes å være samstemte i behovet for å rive Parkgata31 for å bygge omsorgsboliger der.

Den eneste vurderingen av spørsmålet om rivning i kommunens saksframlegg er på side 9. Her heter det: «Det vil alltid være ulike oppfatninger om vern og verneverdier».

Deretter settes vern opp som hindring for utvikling. Dette siste er en gammelmodig og lite framtidsrettet holdning. For å hindre vilkårlighet og «ulike oppfatninger» i kommunens bevaringspolitikk vedtok politikerne «Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer. Byens kulturlandskap» i 2011.

Det ser ut som om verken kommunens administrasjon eller forslaget til detaljreguleringsplan tar kommunens eget planverk på alvor. Dette er brudd på god forvaltningsskikk. Varsel om oppstart av reguleringsplan», datert 18.09.2017, redegjør ikke for et eventuelt behov for konsekvensutredning. Dette kan være en saksbehandlingsfeil fra kommunens side.

Savnet av en konsekvensutredning skjerpes fordi verken kommunen eller detaljreguleringsforslaget har ett argument mot riving av Parkgata 31. I detaljreguleringsplanen heter det på side 27: «Det vil bli en stor forbedring for kvartalet å rive eksisterende bebyggelse». Det er ingen refleksjon rundt at riving vil fjerne unik kulturarv for kommende generasjoner. Her er det ingen motforestillinger. Spørsmålet er om dette er forenelig med kravet om forsvarlig saksbehandling.

Fortidsminneforeningen henstiller til kommunen om å ikke rive en av sine mest verdifulle bygninger, et Hamarhus i Kulturminneplanens verneklasse 1. Hamarhus er en bygningstype som er byens bidrag til norsk arkitekturhistorie og har bidratt til å gi byen særpreg. Det er ikke så mange godt bevarte bygninger av denne typen igjen. Bygg heller nytt på ledige tomter i sentrum, dem er det mange av.

Alternativt bør kommunen satse på et spennende bygg som inkorporerer den gamle bygningen i det nye. Vær framtidsrettet, løft blikket, stans rivningen og bevar Hamars identitet og kulturarv.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat