Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Våpen: Politiet har en periode kunnet bære våpen.
Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
 
Bevæpning av politiet
HA skriver i en leder 3. februar at de mener norsk politi var midlertidig bevæpnet for lenge og at det er problematisk fordi folk har vendt seg til at politiet har våpen på hofta.

Publisert: 04.feb.2016 04:00
Oppdatert: 04.feb.2016 09:48

Lederen bærer preg av at avisen ikke har forstått bakgrunnen for den midlertidige bevæpningen. Stortingets flertall har bestemt at politiet i Norge skal være ubevæpnet i en normalsituasjon. Imidlertid har det samme flertallet understreket at politiet kan bevæpnes dersom trusselbildet skulle tilsi det.

Vi har en lengre periode bak oss hvor trusselbildet har vært skjerpet i en slik grad at Politidirektoratet har ment at det var nødvendig med bevæpning for å beskytte borgerne og uniformert politi. Det er naturligvis ikke mulig å definere hvor lenge et slikt trusselbilde vedvarer og det er neppe forsvarlig å diskutere midlertidig bevæpning utfra hvor lenge den skal opprettholdes.

Les også: Norsk politi bør være ubevæpnet

Samtidig peker avisen prisverdig på skillet mellom midlertidig bevæpning, som nå er avsluttet, og spørsmålet om permanent bevæpning. Det siste skal det nå gjøres en grundig gjennomgang av gjennom et eget offentlig utvalg for å sikre en kunnskapsbasert diskusjon om vi i fremtiden fortsatt bør ha et ubevæpnet politi, eller om utviklingen også i Norge er kommet dit den har gjort i alle verdens land unntatt fem.

Behovet for en slik gjennomgang for å sikre et godt faktagrunnlag dokumenteres også godt i lederen. Der påstås det nemlig at en ved bevæpning risikerer mer våpenbruk når politiet skal bekjempe alminnelig kriminalitet. Det er sannsynligvis feil. Politidirektoratets rapporter viser til at bevæpningen av norsk politi de siste 14 månedene ikke har ført til økt våpenbruk.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke