hacklink
buy instagram followers
18. sep
KUNSTBANKEN: Den internasjonalt anerkjente kunstneren El Anatsui, er en av mange kunstnere som i øpet av et år stiller ut i Kunstbanken i Hamar i Hamar.
 
Bevar kunstbanken!

0
Publisert: 15.jul.2015 04:00
Oppdatert: 15.jul.2015 06:32

MENINGER

Et oppslag i Østlendingen 13. juli kan fortelle at Frps Tor André Johnsen går inn for å legge ned Kunstbanken i Hamar. Den er for dyr å drive, hevder han. Den ble i 2013 støttet med 4,9 millioner kroner fra fylkeskommunen, mens det «bare» var 7.500 besøkende.

Kunstbanken er et lyspunkt i et lokalmiljø der man ellers svært ofte holder seg til det trygge, trauste kulturelt sett. Vi som gjerne ser samtidskunst, drar ofte til Hamar og avlegger Kunstbanken et besøk, gjerne også kunstforeningen og Galleri Ovenpå. Det er viktig at samtidskunst formidles også utenfor de store byene, viktig både for kunstnere og publikum.

Er dette et smalt interessefelt?

7.500 besøkende i løpet av et år er for det første et ganske brukbart antall. Kunstens betydning avgjøres ellers ikke ved flertallsbeslutninger, om man hadde gjort det, ville kunsthistorien vært heller mager.

Kvantitet og kvalitet er ikke det samme. Og å overlate kunstens eksistens til markedskreftene vil være like barbarisk som det er vanvittig, av eksisterende politiske partier det er vel bare Frp som har gått inn for dette. Den offentlige støtten til kunstnere og kunstinstitusjoner må bevares, dersom vi ikke vil tilbake til de tidene da mange av de kunstnerne som i ettertid er blitt mest verdsatt måtte leve på sultegrensen. Å sette idretten opp mot bildekunsten, slik Tor André Johnsen gjør, er en høyrepopulistisk provokasjon («Det tar bare et par håndball- eller ishockeykamper for å matche årsbesøket i Kunstbanken.»)

Selvsagt har idretten sin berettigelse, men den kan ikke gi oss det samme som en kunstutstilling. Om man tar kunsten alvorlig, er den et middel til å forstå tida vi lever i, den kan være utviklende for egen kreativitet, og den er et viktig og berikende innslag i tilværelsen. At privatpersonen Tor André Johnsen ikke har forståelse for dette, får så være. Men det er svært beklagelig at folk som har politisk innflytelse ikke har mer vidsyn.

I stedet for å legge ned Kunstbanken, kan virksomheten gjerne utvides. For noen år tilbake hadde Hedmark Forfatterlag en forestilling der med opplesning og musikkinnslag, i forbindelse med de årlige Rolf Jacobsen-dagene. Det var gode og inspirerende omgivelser å jobbe i. Og det manglet ikke publikum. Lokalene kan godt brukes oftere til lignende arrangementer.

Vi håper alle slags forslag om nedleggelse av Kunstbanken skrinlegges. Vi trenger dette stedet, og tilsvarende. Selv om Frp har problemer med å forstå det, finnes det noe som er viktigere enn å spare noen kroner og øre.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke