hacklink
17. sep
 
Bevar landbruket og bonden
Landbrukspolitikk.

Publisert: 17.mar.2016 04:00
Oppdatert: 17.mar.2016 09:25

«Dyrke jorda er mitt yrke». Sånn begynner bonden sin replikk i teaterstykket: «Byen vår».

Vi kan ikke fortsette å bygge ned dyrka mark og matjord i samme grad som nå. Derfor vil AUF i Hedmark at minst 2,8 prosent av Norges areal skal være dyrka mark. Det skal ikke bare være et slit å drive med landbruk. Det skal lønne seg. Derfor vil AUF i Hedmark redusere inntektsgapet mellom landbruk og sammenlignbare grupper.

«Om bonden ikke gav oss mat, satt vi nok med tomme fat». Vi er altfor gode til å kaste mat som ikke en gang har gått ut på dato. Bare fordi «best før» datoen begynner å nærme seg så blir vi skeptiske til om maten fortsatt er god. Vi kaster tilsammen 128.000 tonn mat hvert år. Allikevel så importerer vi mat og kraftfôr i altfor store menger.

Visste dere det: at de som kaster mest mat det er personer under 40 år. Er det sånn at vi vil sitte med tomme fat?

Vi skal handle lokalt og tenke globalt. Vi skal støtte bonden og landbruket derfor må selvforsyningsgraden i Norge øke og importen av kraftfôr og mat reduseres. Dette vil bidra til levende bygdesamfunn samt å opprettholde kulturlandskapet i Norge, for ikke minst å snakke om Hedmark.

Dette har vi fått vedtatt på årsmøte i Hedmark Arbeiderparti i helgen. I tillegg skal konsesjonslov og priskontroll brukes som aktive virkemidler for å sikre produksjon og bosetting.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke