hacklink
buy instagram followers
18. sep
føde: Foreslått flyttet til Lillehammer. Illustrasjon: Jens Erik Jensrud
 
Bevar tilbudet til mor og barn i Hedmark
Den Norske Jordmorforening, Hedmark ser med bekymring på de siste forslagene til innsparinger i Sykehuset Innlandet som omhandler tilbudet til kvinner og barn i Hedmark.

Publisert: 15.nov.2016 15:10
Oppdatert: 15.nov.2016 15:28

Forslagene går ut på å flytte intensiv for nyfødte og barneavdelingen til Lillehammer. I tillegg til dette er det også snakk om å flytte gyn/fødeavdelingen. Dette vil da bli en ordning som vil vare fram til at Sykehuset Innlandet får et nytt «stor» -sykehus og blir en midlertidig løsning som vil vare i minst 10 år.

Får gyn/fødeavdelingen i Elverum bestå, vil det allikevel bli store forandringer fordi det vil bli en selektering, der bare forventede normale fødslene henvises til Elverum fordi sykehuset blir uten barnelege og nyfødt-intensiv.

Fødende som har mer enn 1,5 times reisevei til sykehus skal ha følge av jordmor når de er i fødsel. Dette er sykehusenes ansvar. Det må også påregnes lengre liggetid for de som har lang avstand til sykehuset og trenger ekstra oppfølging både i svangerskapet og etter fødselen, enten i avdeling eller på pasienthotell. Dette vil også gjelde gynekologiske pasienter og barn og pårørende til alle pasientgruppene. I dag tilbyr fødeavdelingen i Elverum fedrene overnatting sammen med mor og barn de første to døgnene etter fødselen.

Vi stiller spørsmål om økte utgifter til ambulanse, følgetjeneste og økt liggetid er med i regnskapet som viser at det kan spares på å slå sammen disse avdelingene i våre to fylker. Det er bekymringsfullt at ved risikosvangerskap og fødsler skal kvinnene fra Sør- og Nord- Østerdal ha en reisevei som er en time lenger enn i den de har i dag. Det oppleves dramatisk å være i bil under normal fødsel som skjer veldig raskt, men det kan være livstruende dersom det oppstår en risikosituasjon, selv med jordmorfølge.

I Hedmark er det lange avstander. Det er 24 mil fra Tolga til Elverum og det tar 3,5 timer. Det tar 4,5 timer til Lillehammer. I Nord- og Sør-Østerdal, Trysil, Engerdal og Elverum ble det født 541 barn i 2015, av disse kom 10 prosent til verden på fødestua på Tynset. Det er snakk om mange fødende som vil få lang reisevei. I 2015 var det da ca. 250 fødende som hadde trengt følge av jordmor hvis de hadde måttet reist til Lillehammer.

I Hedmark har stadig flere valgt å født hjemme de siste årene. Hjemmefødsler bør ikke skje mer enn 30- 40 minutter fra sykehus. Det tilbudet vil falle bort for de fleste av kvinnene i Hedmark hvis fødeavdelingen i Elverum flyttes.

Ved gyn/fødeavdelingen, intensiv for nyfødte og barneavdelingen i Elverum er det gjennom flere år bygd opp et veldig bra fagmiljø og god kompetanse på mange områder med erfarne assistentleger, gynekologer, sykepleiere, jordmødre og barnepleiere. Mange av disse fagpersonene har ikke ønske eller anledning til å følge med til Lillehammer.

Vi forstår at ansatte og andre innbyggere i Hedmark er bekymret over dette innsparings-forslaget. Det er dramatisk, og det innebærer som vi har vært inne på store konsekvenser. Vi oppfordrer alle som vil vise sin motstand til å bli med i fakkeltoget som arrangeres for bevaring av gyn/føde, neo og barneavdelingen i Elverum. Møt opp fredag utenfor sykehuset i Elverum!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke