15. sep
 
Bevare dagens sjukehus billigst
Sjukehus

Publisert: 07.sep.2016 04:00
Oppdatert: 07.sep.2016 12:09

I avisa 2. september kunne vi lese at det vil koste ca. 12 miliarder kroner å vedlikeholde dagens sjukehus fram til 2040. Etter det jeg forstår omfatter dette etterslep i vedlikeholdet samt framtidig vedlikehold. Tilhengere av mjøssjukehuset var raskt ute og sa at dette var spikeren i kista for en desentralisert sjukehusstruktur.

Men vent nå litt, og la oss se på hele regnestykket:

I 2005 beregnet Sykehuset Innlandet at et nytt hovedsjukehus ville koste 7,5 milliarder. Legger man til prisøkninga på bygg fra 2005 til i dag, får vi en pris på drøyt 12 milliarder. Men nå er det slik at heller ikke nye sjukehus er vedlikeholdsfrie. Tar man utgangspunkt i kjente nøkkeltall for vedlikehold, tilsier dette en kostnad på ca. 6,5 milliarder fram til 2040. Altså en samlet kostnad på mellom 18 og 19 milliarder for nybygg og vedlikehold.

LES OGSÅ: Hamar sjukehus best på overlevelse

Utgiftskarusellen stopper ikke der. Å legge en så stor arbeidsplass til et så lite sted som Moelv vil utløste store investeringer i infrastruktur. Vegvesenet har bl.a. beregnet at trafikken over Mjøsbrua vil doble seg hvis det blir et storsjukehus på Moelv. Det vil bli snakk om milliardinvesteringer i bru, veg og jernbane. Disse kostnadene blir kanskje ikke belastet helsebudsjettet. Allikevel er det slik at hele regninga skal betales av oss alle uansett hvilke poster vi putter den på. At en desentralisert sjukehusstruktur er den mest økologiske sier seg sjøl.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke