16. sep
 
Bevaring av husmanns- plassen Nyborg
Det som i dag er Briskebyen, Rollsløkka, Solvang og Storhamar var på 1800-tallet dominert av noen få store garder, 60 husmannsplasser, samt et omtrent like stort antall småbruk.

Publisert: 11.mai.2018 12:13
Oppdatert: 11.mai.2018 12:26

Området het Haugli - senere Solvang skolekrets. Tunet og store deler av jordvegen er fremdeles bevart på de større garda, mens småskalajordbruket som dominerte store deler av kretsen er borte. Husmannsplassene Nyborg og Stenerstua ligger igjen som minner om det Solvang som en gang var. Derfor er det viktig å ta vare på de to plassene

Fra 1880-åra skjedde det en gradvis urbanisering i denne store skolekretsen. Særlig sterk var byggeaktiviteten fra 1910. Urbaniseringa foregikk fra først av i den delen av kretsen som var dominert av husmannsplasser og småbruk. Den økte boligbygginga førte til at de bynære områda forandret fullstendig karakter fra å være ei husmanns- og småbrukergrend til å bli en moderne villaby.

Vedtak om bevaring må ha en varighet. Har myndighetene først gjort et bevaringsvedtak, må vi ha en trygghet for at det er alvorlig ment, og at det ikke oppheves fordi det kommer i vegen for private interesser. Forslaget om flytting av hus fra Nyborg til Stenerstua strider mot prinsippene for god bevaring. Ved flytting mister husa noe av sin sin autensitet. Bevaringspolitikken de senere åra har gått ut på at hus fortrinnsvis skal bevares i sitt opprinnelige miljø. En husmannsplass hadde også en jordveg. Å kline sammen to husmannsstuer med 4 nye boliger på Stenerstua gir et feil bilde av hva en husmannsplass var. Hensikten med bevaring er å kunne formidle historia til nye generasjoner. Forutsetningen for å kunne yte god formidling er at det visuelle bildet stemmer noenlunde med den virkeligheten som en gang var der. Forslaget fra utbyggerne tilfredsstiller ikke dette kravet. Derfor må kommunen si nei til dette.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke