Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Bibelen og øyenvitner

Publisert: 30.sep.2018 11:40
Oppdatert: 30.sep.2018 13:45

Theodor Abrahamsen gir seg ikke i sitt syn på Bibelen og evangeliene (HA 19.09.18). Og han mener at undertegnede farer med vranglære fordi jeg ikke tror at evangeliene om Jesus bygger på øyenvitner, og han etterlyser at «kirkens ledelse i Hamar» bryr seg. Jeg tror ikke at biskopen og andre prester her vil komme på banen for å stoppe mine skriverier i Huskelappen. For alle prester har gjennomgått en utdannelse som bl.a. innebærer et historisk-kritisk syn på bibeltekstene. Det betyr at vi har lært å se tekstene i historisk sammenheng, og for noen av oss betyr det å lese evangeliene, ikke som historie men som forkynnelse til bestemte grupper i datidens verden. Og den måten å lese på kan vi ikke avlære. At evangelistene påberoper seg øyenvitner viser at de bygger på tradisjon og at deres forkynnelse er troverdig.

Ta f.eks. Matteusevangeliet. Det gir mest mening å lese det som en preken eller et budskap til en forfulgt menighet i datidens Syria på 80-tallet. Matteus er ikke øyenvitne, men forfatter eller forkynner som – inspirert av Den hellige ånd - bruker det han har fått overlevert for å kunne formidle den oppstandnes budskap i menighetens vanskelige situasjon. Som jeg skrev tidligere: «En bokstavtro tilnærming vil gjøre at kristendommen blir uinteressant for flere og flere og dør. Men en åpen og erfaringsbasert tilnærming kan gi oss bærekraftige og gledelige impulser til livet. Jeg er overbevist om at hadde våre politikere og ledere tatt inn bibelens visdom, ville vi hatt en bedre verden».

Det handler altså ikke om «skrøner, legender og myter» og ikke å ha tillit til folks evne den gang til å huske 50-60 år. Det handler om å se tekstene som litterære og historiske dokumenter.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke