17. sep
 
Bibliotekenes ansvar

0
Publisert: 25.mai.2016 04:06
Oppdatert: 25.mai.2016 04:06

Fylkesbiblioteket i Hedmark ble tidligere i vår kontaktet av Fosterhjemstjenesten region Øst, med spørsmål om vi kunne tenke oss å være med å lage en temamåned i bibliotekene i Hedmark. På forhånd spurte vi oss selv:

Kan vi lage gode grenseoppganger og samtidig sørge for at bibliotekene står fritt i sin programmering av utstillinger og arrangementer?

ABM-utvikling startet i 2003 opp prosjektet BRUDD. Målet var å få museene til å dokumentere og formidle vanskelige historier. Det var og viktig å se på arkivenes og bibliotekenes rolle i samfunnet. Hvilke historier skal fortelles og hvordan skal de formidles? ABM Hot Spot var også en satsing der arkiv, bibliotek og museum fokuserte på aktuelle samtidsspørsmål.

Budskapet og vinklinga var spissa, målet var å skape engasjement og debatt. Da ny Lov om folkebibliotek kom i 2014 fulgte denne opp det samfunnsansvaret det snakkes om i begge disse prosjektene: «Folkebibliotekene skal være en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt.» Bibliotekene er uavhengige i sin programmering av det som formidles og debatteres om i bibliotekene. Det betyr at de bør ta opp temaer som ikke nødvendigvis er så synlige, eller som bør flyttes fra lukka rom til offentligheten. Fosterhjemstjenesten har som formål å rekruttere flere fosterhjem og de hadde et ønske om å få åpenhet rundt barneverntjeneste og fosterhjem. Når det er snakk om tema som ikke nødvendigvis er så enkle å ta opp og hvor vi samarbeider med parter som også har et klart formål, så er det ekstra viktig at bibliotekene beholder redaktøransvaret.

Temakvelden som ble holdt på Hamar bibliotek 2. mai avsluttet hele temamåneden. Kommunikasjonsansvarlig for Fosterhjemstjenesten region Øst og ordstyrer på temakvelden, Grethe Aaras, sa følgende da hun åpnet arrangementet:

«Dette representerer en avslutning for oss. Vi avrunder i kveld et månedslangt, fantastisk samarbeid med fylkesbiblioteket og sju folkebibliotek i Hedmark.»

I fellesskap har vi fokusert på barndom, oppvekst og håp. På det med å føle seg annerledes, og føle at man kanskje vokser opp litt på skeiva. Det representerer også en begynnelse. Et sånt arrangement er helt nytt for oss. Samtalen i kveld er vanligvis noe vi presenterer i fosterhjemsforberedende kurs – i et lukka rom.»

Å samarbeide med fosterhjemstjenesten var nyttig. Det var fint, for de så verdien i å ta den lukka samtalen ut i det åpne rom og da nettopp ut i biblioteket. «Biblioteket er for alle, hit kommer barn og voksne.» sa Hanne Sveum, leder for Fosterhjemstjenesten Hedmark. Det var viktig, for fylkesbiblioteket gikk i samarbeid med fosterhjemstjenesten opp en veg for første gang og nå skal samarbeidet videre til Akershus, Oppland og Østfold.

Fylkesbiblioteksjef

Hedmark fylkeskommune

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke