Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
ALOKOHOL: Det er store ulikheter knyttet til arbeidet med rusproblemer.
FOTO: Kyrre Lien/NRB Scanpix
 
Bidrar du til helhetlig rusmiddelpolitikk?
I de tre siste statsbudsjettene har regjeringen fjernet de øremerkede tilskuddene til kommunale tiltak innen rusmiddelomsorgen.

Publisert: 01.sep.2015 04:00
Oppdatert: 01.sep.2015 08:32

Det betyr at øremerkede tilskudd til ulike rusmiddeltiltak er lagt inn i kommunens frie midler. Hvordan kan du bidra til at din kommune tar ansvar for en helhetlig rusmiddelpolitikk?I dag kan det enkelte kommunestyret bestemme hvilke oppgaver de vil bruke penger på. Samtidig er det slik at menneskene lever sine liv i kommunene. Hvordan kommunene fordeler sine inntekter på ulike kommunale velferdstiltak har derfor stor betydning for innbyggerne.

FO Hedmark er særlig opptatt av at det brukes penger på å skape gode oppvekstarenaer i kommunene, forebyggende arbeid inkludert. Gjennom en slik satsning kan man bidra til at unge mennesker ikke utvikler rusproblemer. Det betyr blant annet gode barnehager, en inkluderende skole og fritidsarenaer tilgjengelig for alle.

På tross av god forebygging vil noen utvikle rusmiddelrelaterte problemer. Disse må tilbys god behandling i spesialisthelsetjenesten. Like viktig er oppfølgingen de får i sine kommuner etter endt behandling. For mange begynner den vanskeligste jobben etter rusbehandlingen i spesialisthelsetjenesten.

Da starter rehabiliteringen for alvor starter og det trengs bistand på flere felt. Vi kjenner imidlertid til at mennesker som har vært rusfrie i over et år, blir plassert i midlertidige boliger med et etablert og tungt rusmiljø. Ulike sektorer kutter i stillinger til oppfølging av ungdommer, men uten at det har vært en helhetlig plan for kuttene.

Det handler om å ha et trygt bosted, arbeid, skoleplass eller annen aktivitet på dagtid, økonomisk trygghet, noen å snakke med og et sosialt nettverk.

Det er store ulikheter knyttet til hvor mye ressurser en kommune bruker på sitt rusarbeid. I følge en rapport fra Rambøll (2013) «Kvalitetssikring, sammenstilling og analyse av data fra kommunenes rapportering på kommunalt rusarbeid» viser enkelte ruskonsulenter hos fylkesmennene til at overgang til rammefinansiering har medført en nedgang i ressursene for enkelte kommuner på rusfeltet. Rapporten viser at noen av kommunene prioritert å bruke midlene på andre kommunale oppgaver, og lagt ned tiltak som tidligere har vært finansiert av tilskuddsmidler.

FO er opptatt av at mennesker med rusrelaterte lidelser får nødvendig hjelp, både fra spesialisthelsetjenesten og ikke minst fra det kommunale hjelpeapparatet. Derfor blir spørsmålet; hvordan kan du som stiller til kommunevalget i år bidra til at din kommune tar ansvar for en helhetlig rusmiddelpolitikk?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke