15. sep
FOTO: JH STUDIOS
 
Biobyen skaper vekst
Biotown: Hvordan sikrer vi bærekraftig verdiskaping og spennende arbeidsplasser? Torsdag diskuteres spennende temaer i Hamar.

Publisert: 23.mar.2015 04:00
Oppdatert: 23.mar.2015 06:36

Norsk genetikk er en eksportsuksess. Grunnen er behovet for effektive og sunne organismer for produksjon av mat. Hamar er biobyen som kan levere dette. Samarbeid med andre ledende miljøer regionalt og nasjonalt skaper en slagkraftig næringsklynge innen bioøkonomi.

I 2050 vil det være 9 milliarder mennesker på jorda, og tall fra FNs klimapanel viser at verdens befolkning vil øke 14 prosent hvert tiår. Samtidig vil avlingene reduseres med 2 prosent, og dagens produksjon av mat er en stor belastning for klimaet. Det går ikke opp. Maten vi spiser må produseres på en smartere og mer effektiv måte. Mer bærekraftig utnyttelse av naturens ressurser er tvingende nødvendig. Vi må tenke nytt og det åpner store muligheter for økt verdiskaping og flere arbeidsplasser. Dette kalles bioøkonomi, og det skal ta over etter oljeøkonomien.

I Norge har vi noen unike fortrinn. Blant annet har vi genmateriale for sunne og produktive husdyr og planter som er utviklet etter systematisk og målrettet samarbeid mellom bønder, avlsorganisasjoner og akademia. Resultatet er at Norge per i dag er det landet i Europa som benytter minst antibiotika i matproduksjonen. For oss som forbrukere betyr det ren og trygg mat, og husdyrene er mindre utsatt for antibiotikaresistente bakterier.

Dette er en av grunnene til at norsk genetikk har blitt en eksportsuksess. AquaGen, Norsvin, Geno og Graminor er alle eksempler på bedrifter som lykkes i et globalt marked med genetikk for laks, svin, storfe og planter. Økt internasjonal etterspørsel etter bærekraftig avlsmetoder og genetikk viser at satsingen også er en del av løsningen på et større, globalt problem.

Bærekraftig matproduksjon forutsetter bærekraftig fôrproduksjon. Den bør være basert på kortreiste råstoffer som erstatning for soya som er produsert i Brasil og importert på lasteskip til Europa. I dag er norsk og europeisk matproduksjon avhengig av soya fra Brasil, i Norge importerer vi 65 prosent av det totale kraftfôrbehovet og nesten alt proteinråstoff. Miljøbelastningen fra produksjonen og transporten til det europeiske markedet gjør at dette bør endres. Alternative, gode løsninger må utvikles fra råstoffer fra lokal skog, jord og hav-ressurser. I høst ble det bevilget penger til en stor satsing ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) der dette er fokus. Forskningssenteret heter «Foods of Norway» og er et samarbeidsprosjekt der også bedrifter fra Innlandet deltar.

For å fø en økende befolkning er det viktigste, og kanskje enkleste, at all mat som produseres må komme til nytte. Vi må kaste mindre mat i alle ledd, både hos produsent, i industrien, i butikken og hos oss som forbrukere. Det er også viktig at alt restråstoff må utnyttes. Det er ikke avfall, men en ressurs på avveie. Næringsmiddelindustrien har gjennom systematisk arbeid med innovasjon skapt verdier ut av tidligere avfallsproblem. I en kretsløpstankegang er også avløpsvannet en verdikilde, og tradisjonelle renseanlegg blir moderne gjødselfabrikker og energiprodusenter.

En nøkkel til bærekraftig og grønn vekst er samarbeid. Heidner en næringsklynge med et geografisk tyngdepunkt i Hedmark. Den har sitt utspring i avlsbedriftene Geno, Norsvin og Graminor som er lokalisert i Hamar. Tett samarbeid med Høgskolen i Hedmark, SINTEF og NMBU har gitt sterk vekst og utvikling av flere forretningsområder. Klyngen er attraktiv og har nå 30 partnere spredt over hele landet. Dette er alt fra gründerbedrifter som Cryogenetics og SpermVital til store næringsmiddelbedrifter som Nortura og Tine og interkommunale renovasjonsselskap som HIAS. Hedmark Kunnskapspark driver samarbeidsprosjektet, og Innovasjon Norge, Forskningsrådet og SIVA satser på klyngen med sine nasjonale programmer.

Torsdag samler konferansen Biotown nasjonale og internasjonale aktører i Hamar. Hva kan vi lære av allerede realiserte innovasjoner innen bioteknologi? Hvilke løsninger vil økt fokus på grønn vekst resultere i? Hvordan sikrer vi bærekraftig verdiskaping og spennende arbeidsplasser? Aktører fra både Sverige, Norge og Finland står sammen på scenen når disse spennende temaene skal diskuteres. Fremtiden ser grønn ut og vi må satse på bioøkonomi.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke