17. sep
 
Bioenergi- sløsing

Publisert: 15.des.2016 17:30
Oppdatert: 15.des.2016 17:40

Jeg ser at Venstre og KrF ved høstens budsjettforhandlinger har fått gjennom krav om mer innblanding av biodrivstoff i diesel. Det beklagelige er imidlertid at dersom de landene som produserer planteoljene isteden brukte de til å erstatte kull i deres kullkraftverk, ville klimagassutslippene reduseres med nær det dobbelte. Og ble de brukt til å erstatte brunkull i Europas mange brunkullkraftverk, ville en oppnå en tre ganger så høy klimagevinst, sammenlignet med de å gjøre de om til bildrivstoff.

Det betyr at ved å velge å benytte planteoljene til bildrivstoff istedenfor til å erstatte brunkull, sløser vi bort to tredjedeler av det potensialet til klimagassreduksjon som ligger i planteoljene.

Det hele synes å bero på at vi er så opptatt av at privatbilen må bli klimavennlige, at vi helt har mistet fokus på at det viktigste må være at verdens totale klimagassutslipp reduseres så mye som mulig. For det er ganske enkelt slik, at virkemidlene blir helt forskjellige dersom vi har som mål at de totale klimagassutslippene må bli lavest mulig, sammenlignet med det å ha som mål at våre privatbiler skal kunne bokføres med lavest mulig klimagassutslipp.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke