17. sep
 
Bioøkonomi gir vekstmuligheter

Publisert: 04.okt.2016 13:31
Oppdatert: 04.okt.2016 13:47

Forrige uke samlet Biotown 2016 om lag 140 deltakere fra næringsliv, FoU-miljø og offentlige virksomheter. Temaet var bioøkonomi og mulighetene denne gir Innlandet og Norge. Bioøkonomi kan revitalisere distriktene, skape nye arbeidsplasser og gi vekstmuligheter for så vel eksisterende som nytt næringsliv.

Bioøkonomi er en økonomi med utgangspunkt i kunnskap, kompetanse og utnyttelse av fornybare ressurser. Bioøkonomi handler i stor grad om å hente ut merverdi i våre biologiske råvarer ved å utvikle nye biobaserte produkter, innføre mer effektive produksjonsprosesser og ikke minst bruke hele råstoffet. Det ligger stort potensiale med å foredle det vi i dag ser på som biprodukter og restavfall.

Men skal vi utnytte mulighetene, må vi legge til rette for gode rammebetingelser og virkemidler som faktisk virker sammen. En bioøkonomistrategi for Innlandet er snart på plass og det er på høy tid. Det investeres betydelig fra regjeringas side på infrastruktur som vei og bane i innlandet, og mulighetene dette gir, må vi her lokalt dra nytte av.

Utvikling av bioøkonomien på innlandet vil kreve forskning og utvikling, innovasjon, kunnskap og ikke minst et etablert næringsliv og nye gründere som har ideer og som vil satse. Ved å etablere et bioøkonomisenter med flere regionale kontor med spisskompetanse knyttet opp mot den enkelte region, sikrer man enklere tilgang på rett kompetanse lokalt.

Skal Hedmark ta en ledende rolle i det grønne skiftet, vil tilgang på kapital være en avgjørende faktor for å få til nyskaping og nye arbeidsplasser. Det er per i dag lite risikokapital tilgjengelig for vekstbedrifter i tidlig fase i Hedmark, og i Norge for den saks skyld. Det betyr at sannsynligheten for at mange gode vekstideer ikke blir realisert er stor.

Høyre fremmet for snart et år siden et forslag om å selge fylkeshus 2 og bruke midlene til å etablere et presåkorn/såkornfond nettopp for å styrke tilgangen til kapital i den mest sårbare, risikofylte fasen. Høyre mener at det er viktigere for fylkeskommunen å investere i kompetanse og tilrettelegge for utvikling av nye arbeidsplasser enn å satse på eiendom.

Hedmark Høyre

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke