Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
BLIR: Knut Arild Hareide (t.v) og KrF blir i den blå folden sammen med Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Blåblå blues i KrF
Lengselen etter nye politiske farger har vokst i Kristelig Folkeparti (KrF). Men partiet vil trolig bite tenna sammen og bli i den blåblå folden.

Publisert: 05.mai.2015 11:06
Oppdatert: 05.mai.2015 11:39

Hvetebrødsdagene på borgerlig side er ettertrykkelig over når KrF samler seg til sitt første landsmøte på to år i helgen.

Asylbarnstrid, Syria-flyktninger, søndagsåpne butikker og stadige sentraliseringsreformer har forsterket bismaken ved å være regjeringens garantist. Flere tillitsvalgte beskriver et merkbart stemningsskifte i partiet: Entusiasmen for det borgerlige prosjektet er laber. Ubehaget over samarbeidsavtalen som førte Frp inn i regjering, er økende.

Stemningsskifte

Blant dem som nå har snudd fra borgerlig begeistring i 2013 til bekymring og uro i 2015, er sentralstyremedlem og tidligere indremisjonsgeneral Karl Johan Hallaråker, som kan sies å representere selve grunnfjellet blant partiets velgere. "Haustens val treng nye fargar" konkluderte han nylig i en mye omtalt kronikk i Vårt Land.

Hallaråker mener regjeringen er på ville veier på sentrale områder og at KrF etter kommunevalget må søke sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet lokalt for å "stoppe galskapen". Et lokalt samarbeid kan også bli en prøveklut før stortingsvalget i 2017, konstaterer han.

Jonas-effekten

Selv om KrF-veteran Anita Apelthun Sæle var raskt ut med å replisere at "tanken på sosialistisk samarbeid gjør meg livredd", har flere tillitsvalgte i partiet åpent støttet Hallaråker.

Dessuten framstår ikke Ap like utenkelig lenger. Uten en regjeringspartner som trekker til venstre, har Ap kommet nærmere sentrum. Ap og KrF står side ved side mot søndagshandel og i distriktspolitikken. Vel så viktig er lederskiftet: Ap har fått en personlig kristen partileder som sier ja til 10.000 Syria-flyktninger, åpner for kontantstøtte og, som flere i KrF påpeker, rett og slett har en annen tone i møte med partiet. Og det betyr mye.

Syria

For de fire samarbeidspartiene begynte det å surne for alvor med budsjettforhandlingene i fjor høst. Opplevelsen av å måtte kjempe på nytt for fjorårets seire, skapte irritasjon hos både KrF og Venstre.

Asylbarnsaken i vinter førte de fire ut i en dyp krise. Nå har spørsmålet om hvorvidt Norge skal ta imot 10.000 flyktninger fra borgerkrigsrammede Syria nok en gang satt partiene opp mot hverandre.

Frps rungende flyktning-nei på helgens landsmøte, er ventet å bli møtt med et like krystallklart ja fra KrFs delegater i Trondheim kommende helg.

I begge partier finnes det sterke krefter som mener at man i forhandlingene ikke har noe å gå på i henholdsvis den ene eller andre retningen.

Regjeringens forslag om å tillate søndagsåpne butikker er en annen snubletråd som venter over sommeren. Også denne saken har potensial i seg til å velte samarbeidet.

Holder ut

Mest sannsynlig vil KrF likevel se seg best tjent med å fortsette som blåblå samarbeidspartner så nær opptil 2017-valget som mulig. Det er det flere grunner til. Den mest opplagte er at KrF ikke har noe annet flertall å gå til. KrF er et pragmatisk parti som alltid har søkt innflytelse gjennom samarbeid. All frustrasjon til tross, KrF vet godt at dagens samarbeidsavtale totalt gir mer KrF-politikk enn å stå utenfor. Brytes avtalen, settes også oppnådde seire på spill. Dessuten: Jevnlige, harde konfrontasjoner med Frp, gjør KrF synlig og tydelig. Det er ingen ulempe foran høstens kommunevalg.

Misnøyen med regjeringssamarbeidet vil ligge tungt over landsmøtet i helgen, men blir trolig den berømte elefanten i rommet som ingen helt er klare til å snakke om ennå. (©NTB)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke