hacklink
17. sep
 
Blåblå produktivitet

0
Publisert: 05.mar.2015 04:00
Oppdatert: 05.mar.2015 10:45

Produktivitetskommisjonens første rapport forteller at den norske modellen har lagt til rette for et velfungerende og omstillingsdyktig arbeidsmarked, med relativt høy produktivitets-vekst og små inntektsforskjeller. Det må også ligge til grunn for den videre debatten.

Kommisjonens rapport bærer likevel preg av å være nedsatt av en blåblå regjering. Kommisjonen erkjenner at det er vanskelig å måle produktiviteten i offentlig sektor, men skriver samtidig at det finnes et effektiviseringspotensial basert på internasjonale sammenligninger.

Sannheten er at andelen årsverk i offentlig forvaltning har vært nokså stabilt de siste tyve årene. Til sammenligning har omfanget av tjenestene og befolkningens størrelse hatt en betydelig økning. Det tyder på at offentlig sektor har hatt en betydelig produktivitetsøkning i denne perioden.

Kommisjonen baserer seg på en antakelse om at konkurranse gir gevinster. Men sannheten er at det ikke finnes seriøs forskning som underbygger denne antakelsen.

Fagforbundet godtar ikke premissene om at økt konkurranse vil øke produktiviteten. Blant annet viser en rapport fra 2011 av det svenske, markedsvennlige Studieförbundet Næringsliv och Samhälle at det ikke fantes vitenskapelig belegg for at økt konkurranse førte til forbedringer av velferden eller økt effektivitet.

Fagforbundet er ikke overrasket over at kommisjonen gir sin velsignelse til regjeringas største prestisjeprosjekter, deriblant regjeringas forslag til endringer i arbeidsmiljøloven og en omfattende kommunereform, uten at det er dokumentert noen vesentlige effektiviseringsgevinster ved noen av disse tiltakene.

Kommisjonen peker på en lavere produktivitetsvekst i Norge de siste årene, i likhet med mange andre land. Fagforbundet mener dette gjør at vi må tenke nytt rundt organiseringen av samfunnet. Et vedvarende høyt frafall i videregående skole og høyere utdanning sier oss at vi ikke har løst dette på en tilfredsstillende måte. Regjering og andre folkevalgte organer har et ansvar for å sikre høy gjennomføringsgrad, som kan gi oss den riktige kompetansen for framtida.

Fylkesleder Fagforbundet

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke